Sibirisk katt

En sibirisk katt är en stor katt av ungefär samma typ som Maine coon och norsk skogskatt. Rasen är en naturlig ras, och den har utvecklats, i Ryssland, under många århundraden. Många anser att kattrasen kom med de ryska immigranter som under 1700-talet flyttade till Sibirien. I Sibirien utvecklade katterna så småningom den långa och vattenavvisande pälsen, kanske genom inblandning av inhemska katter eller på grund av det sibiriska klimatet.

Den sibiriska katten har framför allt blivit känd för att många allergiker kan tåla den, vilket kan bero på att den generellt sett har mindre mängd av proteinet Fel d 1, som är ett av de mest allergiframkallande ämnena hos katter.

Sibirisk katt

En kraftig och muskulös katt

Den sibiriska katten är en kraftig och muskulös katt. Rasen är storväxt och hanen väger normalt mellan fem och nio kilo, och honorna mellan fyra och fem kilo. Som alla storvuxna katter växer den långsamt, och man brukar räkna med att den inte är fullvuxen förrän vid fem års ålder.

Den sibiriska katten är en kraftig och muskulös katt med stora, runda tassar, kort kraftig hals och lång svans. Pälsen är mycket tät och den är ganska kort på ryggen medan den är lång kring halsen på bröstet och bakbenen. Överpälsen är vattenavstötande och när man tar i katten kan pälsen kännas något hård. Svansen som är lång och tjock med en rundad svanstipp är täckt av kraftiga hårstrån runt om. Katten har också tofsar på de rundade öronspetsarna.

En sibirisk katt kräver ingen avancerad pälsvård eftersom pälsen sällan tovar sig.

Den sibiriska katten är intelligent och nyfiken och följer gärna sin familj i hälarna. Man brukar säga att den sibiriska katten är hundlik just på grund av att den gärna är där människorna är. Katten har ett mycket trevligt temperament. Den är social, pratsam och läraktig. Det är inte ovanligt att en sibirisk katt gillar vatten och gärna plaskar i vattnet. Det är en aktiv kattras som gärna leker och lär sig nya saker. Men det är också en kelig katt. Alla sibiriska katter är stora personligheter, och de kan också vara mycket egensinniga.

Behöver både aktivering och omvårdnad för att trivas

Det fungerar bra att ha en sibirisk katt som innekatt, men då måste man se till att aktivera den ordentligt. Detta är inte en katt som trivs med att vara ensam hela dagen för att sedan bara se sina människor sjunka ner i soffan när de kommer hem. Den sibiriska katten behöver både aktivering och omvårdnad för att trivas och må bra så om man bara vill ha en katt som ska finnas där bör man hellre välja en annan ras. Katten gillar också att leka, hoppa och klättra. På grund av sin muskulösa byggnad klarar den med lätthet att hoppa upp på höga skåp och avsatser. Ja den kan till och med hoppa upp på gardinstången. Om man inte vill att katten ska hoppa och klättra på möblerna bör man därför skaffa ett klätterträd som går från golv till tak om man har en sibirisk katt. En kattförsäkring kan även vara en god idé.