Klösbräda

En del tror att katter klöser för att de gillar att göra detta, men så är det faktiskt inte. Istället har katter faktiskt ett riktigt behov av att klösa, eftersom detta sliter ned deras klor och tar bort de delar av dem som är slitna, men även tränar upp deras muskler. Det är därför ett misstag att tro att man skulle kunna ”träna bort” klösandet hos en katt eller liknande, för detta kommer aldrig att gå. Istället bör man ha som målsättning att ge katten en ändamålsenlig plats att vässa klorna på, för då gör katten i regel det, och då kan saker som man inte vill att katten ska klösa på få vara i fred.

>>> Köp klösbrädor, till bra priser, klicka här! <<<

Klösbräda

Klösbrädor är i regel rätt billiga, åtminstone om man köper en fristående, men många av dem sitter även fast i andra saker, t.ex. olika klösmöbler och liknande, och då kan klösbrädan förstås kosta lite mer på grund av det.

Några tips för dig som ska välja en klösbräda

För det första är det viktigt att en klösbräda är tillräckligt hög, eftersom katter har en tendens att sträcka på sig när de klöser. Väldigt låga klösbrädor är därför inte särskilt ändamålsenliga och bör undvikas. Ha minst 80 cm´s höjd som målsättning.

Du kan fästa klösbrädor på möbler eller väggar om du vill det. Framför allt är det vanligt att man gör detta om katten ändå kanske förstört någon möbel (som inte täcks av kattförsäkringen) och man vill dölja detta, men givetvis kan man även göra detta av andra skäl.

Det bästa alternativet är alltid att köpa färdiga klösbrädor, för då kan man vara helt säker på att de är säkra och hållbara, men vill man inte göra det kan man även tillverka egna klösbrädor av t.ex. mattstuvor, wellpapp eller trästubbar, grenar eller rötter.

Annat som kan vara bra att veta när du ska ta klösbrädor i bruk

Katten vet inte nödvändigtvis med en gång att du förväntar dig att denne ska klösa på klösbrädan, utan det kan krävas att du själv låtsas klösa på den för att katten ska fatta galoppen. Vissa gnider även in lite kattmynta eller något annat som är särskilt attraktivt för katter för att få katten att fatta tycke för klösbrädan.