Katt som nyser och fnyser

Katt som nyser

Som kattägare vill man förstås att katten ska må bra. Även katter kan bli sjuka, men om du håller koll på katten och upptäcker tidiga symptom är det lättare att få hjälp. Om du är observant på symptomen och känner din katt räcker det ofta med sunt förnuft. Men ibland måste du naturligtvis också be veterinären om hjälp. Om din katt får symtom som dålig aptit, diarré, snuva eller avmagring samtidigt som den får feber och blir slö, tyder det på sjukdom som du bör söka veterinärhjälp för.

Ibland kan man höra att katten nyser och fnyser, och det är vanligt med frågor om detta på olika forum för kattägare. Att katten nyser är ingen sjukdom i sig, och det kan ha flera olika orsaker. Om besvären är ihållande och återkommande kan det vara en bra idé att låta veterinären undersöka katten för att hitta orsaken, eller för att utesluta eventuella sjukdomar.

Det finns många olika sjukdomstillstånd som kan orsaka nysningar hos en katt.

Orsaker till att katten nyser:

  • Bakterie- eller virusinfektioner i de övre luftvägarna.
  • Kattsnuva.
  • Svampinfektioner.
  • Tandsjukdomar.
  • Allergiska besvär.
  • Trauma.
  • Medfödda missbildningar.
  • Främmande föremål i nosen.

Att en katt får in ett grässtrå, eller liknande, i nosen är inte så ovanligt. Detta orsakar förstås irritation som får katten att nysa och fnysa. Om katten inte kan nysa ut det främmande föremålet, eller om besvären håller i sig kan det vara klokt att låta veterinären titta på katten. Man kan då spola ren näshålan för att se om man får ut något främmande föremål. Man kan också göra en röntgen för att se om man ser några förändringar på lungorna som kan vara orsaken till nysningarna.

Det kan också uppstå sjukdomar i näshålan som kan orsaka dessa besvär hos katter.

Om katten nyser och fnyser kan man alltså inte förutsätta en speciell anledning. Så om besvären inte bara är tillfälliga behöver man ta katten till en veterinär och få den undersökt. För att kunna ge hjälp mot besvären måste man givetvis veta vad de beror på.

När hundar nyser och fnyser kan man ofta misstänka noskvalster, men dessa kvalster håller sig till hundar och smittar inte till katter. Så noskvalster behöver du alltså inte oroa dig för om din katt börjar nysa.

Vi oroar oss nog alla för att våra kära husdjur ska bli sjuka. Och tyvärr är det så att hur väl du än sköter din katt kan den komma att bli sjuk någon gång i livet. Eftersom en katt inte kan tala och berätta för oss om den har ont, eller var det onda sitter, måste man som kattägare vara uppmärksam så att man snabbt kan se när något är fel. Det är viktigt att du är uppmärksam på både fysiska och mentala förändringar hos din katt. De kan vara tecken på sjukdom, men de kan givetvis också ha andra orsaker. Många sjukdomar och besvär kan gå över av sig själva och är inte så farliga, och du kan hämta massor av information om katters sjukdomar här på nätet. Men, det är förstås alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och kontakta veterinären om katten är sjuk.

Katt som nyser lite grann

Om katten behöver veterinärvård

Eftersom det är troligt att katten kommer att behöva veterinärvård någon, eller några gånger, i sitt liv är det bra att skaffa en kattförsäkring. För en hundägare är det nästan en självklarhet att man har en försäkring, så att man kan ge hunden vård om något hände. Givetvis vill alla kattägare också ge sin fyrbenta vän den bästa tänkbara vård om olyckan är framme, eller om katten blir sjuk. Men, veterinärvård kan vara mycket kostsamt, och utan en kattförsäkring kan det hända att man, av ekonomiska skäl, måste avstå från att ge katten vård. Att hamna i en sån situation är nog bland det värsta som kan hända, och man kan enkelt undvika att hamna där genom att teckna en försäkring för sin katt.

Kattförsäkringen är i första hand till för att ge hjälp med veterinärvård. Men det går givetvis också att ha en livförsäkring på katten, så att du kan få ersättning om det värsta skulle hända.  Många som har vanliga ”bondkatter” som man inte betalat särskilt mycket för tror kanske att man inte behöver en försäkring. Men, vill man inte ha en livförsäkring kan man teckna en veterinärvårdsförsäkring som är till god hjälp när katten blir sjuk eller skadad. Vården för katten kostar lika mycket för en bondkatt som är billig i inköp som för en dyrbar raskatt, så försäkringen är lika viktig för alla kattägare oavsett vad man har för katt.

Nysningar hos en katt

Nysningar och fnysningar hos katter

När det gäller nysningar och fnysningar hos katter kan det alltså finnas många olika orsaker till besvären, och det behöver inte vara en allvarlig sjukdom som ligger bakom. I första hand brukar man misstänka att ett grässtrå, eller något annat föremål, kommit in i kattens näshåla om den inte samtidigt har andra besvär. Men, katter kan också bli förkylda precis som vi människor. Infektioner i de övre luftvägarna kan göra att katten nyser, precis som vi människor nyser när vi blir förkylda. Om nysningarna beror på en förkylning brukar man också kunna se lite snuva, och ibland också en inflammation i ögonens slemhinna, som ger röda och irriterade ögon.

Men, precis som du själv kan katten också ha bara en lätt förkylning som inte ger andra synbara symtom än nysningar. Om katten inte har andra problem kommer förkylningen troligen att gå bort av sig själv inom några dagar och veterinärvård är inte nödvändig.
Nysningar kan också orsakas av allergi, även om det inte är lika vanligt med allergier hos katter som hos hundar. Är det allergiska besvär är de förmodligen långvariga och återkommande och du behöver låta veterinären undersöka katten för att utreda vad det är som orsakar allergin.

Som du ser så kan det finnas många orsaker till att en katt nyser och fnyser. Kommer nysningarna mer tillfälligt finns ingen anledning till oro, men om besvären är långvariga, eller återkommande, behöver du ta katten till en veterinär för att undersöka varför katten nyser.