Kattloppor

Katt som ogillar kattloppor.

Katten är idag, i de allra flesta fall, en precis lika kär familjemedlem som familjens tvåbenta medlemmar. Förr hade man oftast katt för att den skulle fånga råttor och möss på gården, och det var inte ens säkert att katten fick bo inne i huset. Idag har vi katter för katternas egen skull, och även de katter som håller gården fri från oönskade gnagare tillbringar naturligtvis också en del tid med den övriga familjen. En del katter bor inne hela livet medan andra har möjlighet att komma och gå lite som de vill. Men oavsett om du har en inne- eller en utekatt har du naturligtvis ansvar för katten och det är din uppgift att se till att den får ett så bra liv som möjligt.

När vi skaffar katt, hund eller ett annat husdjur, kan det vara lätt att glömma att vi samtidigt tar på oss ett stort ansvar. Men, att bli djurägare innebär ett stort ansvar, och därför är det viktigt att tänka efter innan köpet av den lilla kattungen eller hundvalpen. En kattunge blir snart en vuxen katt, med katters behov av omsorg och kärlek. Och även en katt kan bli sjuk eller råka ut för andra obehag, som du som dess ägare då har ansvaret att se till att den får hjälp för.

Om katten blir sjuk

Om katten blir sjuk tar du den förstås till en veterinär för att få den bästa hjälpen. Katter kan ju också råka ut för andra besvär, som inte är sjukdom, men som kan ställa till en del problem.


Frontline vet. – För katt. Droppas på huden mot bl.a kattloppor. Effekten varar i ca 4 veckor.

>> Beställ Frontline vet. online mot kattloppor

Kattloppor är ett av de där problemen som kan dyka upp lite då och då. En kattloppa är en parasit som kan angripa både hundar och katter, och en varm och fuktig sommar är idealisk för dessa djur. Om man får in kattloppor i hemmet kan det innebära att både husdjur och människor drabbas av klåda. Det kan tyvärr ta lång tid att bli av med dem om man en gång har fått in dem i hemmet. Därför är det viktigt att städa noga och vara uppmärksam eftersom loppornas puppor kan ligga kvar mycket länge. I sommarstugan, till exempel, kan pupporna ligga kvar ett helt år och vänta på att katten ska komma tillbaka nästa år, så lopporna får smitta den.

Här trivs kattloppor bäst

Kattloppor trivs i ett varmt och fuktigt klimat, och de är mycket aktiva i stora delar av Europa. I vårt grannland Danmark är de sedan många år väl utbredda, men de har inte varit så vanliga i vårt land. Men, numera ser man också kattloppor i Sverige, främst i de södra delarna av landet. Kattlopporna trivs alltså bäst i sommarvärmen, men de frodas och reproduceras på katter och hundar under hela året. Trots namnet, kattloppa, trivs de alltså också i hundars päls. Lopporna sätter sig helt enkelt i djurets päls och följer med in i huset.

kattloppor

En katt som har kattloppor kan utveckla en hudinflammation som ger kraftig klåda, håravfall och hudutslag. Dessa besvär kräver behandling av veterinär. Kattloppan kan faktiskt också smitta både hund och katt med binnikemask. Kattungar, och hundvalpar, som utsätts för ett kraftigt loppangrepp kan drabbas av blodbrist som kan vara livshotande. Kattloppor kan inte fortplanta sig på människa och den kan inte heller livnära sig på vårt blod. Men, det betyder inte att den inte kan bita människor. Den som har en angripen katt i hemmet kan råka ut för både svår klåda och irritation på grund av loppbett. Eftersom det tar lång tid att bli av med lopporna i ett angripet hem kan de små djuren orsaka stora problem, framför allt för små barn.

Många tror att de halsband och medel vi använde mot fästingar också hjälper mot kattloppor. Men, det är inte alla dessa som hjälper mot kattloppor. Och eftersom loppornas ägg, larver och puppor inte lever på värddjuret, utan i miljön i hemmet, kan det vara svårt att bli av med dem.

Tips för att undvika kattloppor

Det gäller att vara uppmärksam på katten så att man kan sätta in åtgärder mot lopporna i ett så tidigt skede som möjligt. Här kommer några tips på vad du ska vara uppmärksam på:

  • Var uppmärksam på om katten kliar sig, eller slickar sig mer än vanligt.
  • Kontrollera katten regelbundet. Det gör du genom att blöta en bit papper och borsta ur pälsen på pappret. Om du får små svarta prickar på det blöta pappret, som sedan färgas rött, är det avföring från kattloppor, och du vet då att det finns loppor i kattens päls.
  •  Om katten har loppor finns det medel att köpa på Apoteket. Om du har flera husdjur ska alla behandlas och inte bara den katt som du har konstaterat loppor på. beväpna dig med tålamod för det kan ta upp till tre månader att bli av med kattlopporna även med rätt behandling.
  • Om problemet inte försvinner bör du ta kontakt med veterinär
  • Ta gärna för vana att behandla förebyggande
  • Tänk på att loppornas puppor kan överleva upp till ett år i sommarstugan, så att du städar noga innan du tar med katten till stugan.

Så förebygger du angrepp av kattloppor.

Förebygg loppangrepp

Dammsugning och noggrann städning är det bästa sättet att försöka förebygga loppangrepp. Och naturligtvis att hålla koll för att upptäcka eventuella loppor tidigt. Att hitta loppor på djuret är inte så lätt även om de finns där. lopporna är mycket rörliga och kan vara svåra att upptäcka. Därför är det bättre att leta efter spår av loppor, det vill säga deras avföring. Avföring från kattloppan ser ut som små, millimeterstora, svarta kommatecken.

Lägg avföringen på ett vått papper och krossa det. om et är loppans avföring du hittat kommer det att bli lite rött, på grund av blodet loppan sugit i sig, när du mosar avföringen. Kanske hittar du också loppbett på dig själv, eller andra tvåbenta familjemedlemmar. Betten sitter ofta på benen och runt vristerna och ser ut som små röda prickar eller utslag.

Det finns många olika läkemedel mot loppor, men var noga med att läsa på förpackningen så att medlet du köper är avsett för katter. Det finns tyvärr en hel del medel som är giftiga för katter. Se till att du har en bra kattförsäkring!