Att tänka på när man ska köpa katt

Funderar du på att skaffa katt finns det mycket att tänka på. Att köpa katt innebär ju att du tar på dig ansvaret för en levande liten varelse. Ett ansvar som ska vara hela kattens liv. Det är lätt att falla för en mjuk och söt liten kattunge. Något mer bedårande är det svårt att tänka sig. Men, det gäller också att inse att den lilla kattungen snart blir en stor katt, och försöka sätta sig in vad livet som kattägare kommer att innebära. Tänk, till exempel, på att en katt har en medellivslängd på 12 år och att en del faktiskt kan leva uppåt 20 år. Det är alltså detta tidsperspektiv du måste ha i tankarna när du planerar att skaffa katt.

En katt som blir bra behandlad blir för det mesta en alldeles fantastisk familjemedlem, men det gäller förstås att tänka efter före om du kan ge den de bästa förutsättningarna för ett rikt liv.
Om du kommer fram till att du vill vara kattägare under många år, och att du kan ge katten den omsorg och kärlek den behöver ska du givetvis köpa en katt. Men även sedan du bestämt dig finns det en del att tänka på.

skaffa katt

Läs på så mycket som möjligt innan du skaffar en katt

Det är alltid bra att läsa på så mycket som möjligt. Läs och lär om hur katter gör och beter sig. Då kan du förhoppningsvis förstå katten bättre när den kommer hem till dig. För det är viktigt att komma ihåg att katter är katter och inte tänker och fungerar på samma sätt som vi människor. För att förstå katten måste man försöka tänka på kattvis, och då kan det vara bra att vara påläst. Läs om katter i allmänhet, men läs också gärna på om den kattras du bestämmer dig för att köpa. För om vi säger att katter är katter, så stämmer det men bara delvis. För katter är naturligtvis också individer, med egen personlighet och eget sätt att bete sig. Och framför allt är olika kattraser olika i både beteende och behov.

Innan du bestämmer dig för vilken ras du ska köpa bör du därför fundera på vilken typ av katt du vill ha. Vill du ha en lugn katt som gärna ligger i soffan, eller en katt som följer dig som en hund? Ska katten vara innekatt eller kan den också få gå ute? Vill du ha en katt som är lättskött eller är du beredd på att lägga tid på pälsvård? Detta är bara några av de frågor du måste svara på innan du kan komma fram till vilken kattras som passar dig bäst.

Vilken kattras ska du välja?

Det räcker alltså inte med att se på vilken ras man tycker är sötast. Det är också viktigt att ta reda på om just den rasen har ett temperament och ett sätt som passar dig och din livsstil. Rent generellt brukar man säga att kompakta katter är lugnare än de som är långa och slanka. Men, om du läser på om de olika raserna ser du också att det finns massor med särdrag som karaktäriserar olika raser, och det blir lättare att hitta en katt som matchar din personlighet och dina önskemål. Här på sajten har vi skrivit om olika kattraser, exempelvis:

Om du jobbar mycket eller är borta hemifrån länge är det bra om du kan få hjälp med tillsynen av katten av någon granne eller nån annan i bekantskapskretsen. Även om katten är ett självständigt djur behöver den dig och ditt sällskap och den tycker inte om att bli lämnad. Tänk på att en katt enligt lagen, ska ha tillsyn minst 2 gånger per dygn.

Hur mycket kostar det att skaffa en katt?

Det är bra att tänka på att det kostar pengar att köpa katt och att det också kostar en del att ha en katt. Förr i tiden kunde man få kattungar gratis, eller för bara en spottstyver. Tyvärr innebar det att många skaffade katt utan att tänka sig för, och sedan lämnade katten vind för våg. Så att en katt kostar en del slantar är förhoppningsvis till fördel för katten själv. Men, det är inte bara inköpspriset som du måste ha råd med. Katten ska ha mat och kattlådan ska fyllas på med kattsand. Du får räkna med att de löpande utgifterna kommer upp i några hundralappar varje månad. För att kunna ge katten bra veterinärvård om den blir sjuk eller råkar ut för en olycka är det bra att teckna en kattförsäkring, något som du också bör ta med i beräkningen när du kalkylerar för kattköpet.

När du har förberett dig noga och bestämt dig för vilken katt du vill köpa är det bara att vänta på att dagen då katten får flytta till sitt nya hem är inne. En kattunge bör inte lämna mamman förrän vid tolv veckors ålder. Då är den förmodligen vaccinerad, åtminstone en gång. Men, man brukar ge en andra vaccination ungefär vid tolv veckors ålder, så du får ta reda på om kattungen fått sin vaccination. I annat fall bör du boka en tid hos veterinären så snart som möjligt.

Att skaffa kattunge

Innan du hämtar kattungen är det bra att förbereda så att du har det den behöver hemma. En kattlåda måste kattungen ha från första stund. De flesta kattungar kan gå på lådan när de lämnar mamman, men för att den ska kunna göra det måste det förstås finnas en låda som den lätt kan hitta. Så låda och kattsand måste under alla omständigheter finnas i ditt hem när den nya familjemedlemmen anländer.  Många köper en kattkorg, men många katter hittar själva en favoritplats, och det är inte alls säkert att det blir just korgen som föredras.

En transportbur bör du dock skaffa. Katten ska, för sin egen säkerhet, sitta i buren under bilfärd. Välj en bur som katten kan få plats i även som vuxen, så slipper du byta bur efter en tid.
Alla barn vill ha leksaker, så också kattbarn. Men du måste inte skaffa dyra och avancerade kattleksaker för att katten ska ha kul. Ibland kan det räcka meden så enkel leksak som att binda fast en tuss tidningspapper i ett snöre.

Glöm heller inte kattförsäkringen.