Den norska skogkatten ( ja det heter faktiskt norsk skogkatt, även om de flesta nog säger norsk skogskatt) är en naturlig och mycket mytomspunnen kattras. Den omtalas ofta som vikingarnas katt men även om man vet att det är en mycket gammal ras kan man nog inte härleda den tillbaka till vikingatiden. Den har länge betraktats som bara en vanlig huskatt, och det var först på 1930-talet man började se på den som en raskatt. I slutet av 1930-talet visades några skogisar upp på utställning i Tyskland där de genast blev mycket omtyckta av domarna.
Dock satte andra världskriget stopp för utvecklingen av skogkatten som utställningskatt och rasen glömdes mer eller mindre bort fram till 1970-talet. Idag föds norsk skogkatt upp i flera länder och har blivit mycket populär i både USA och Sverige. Här i vårt land är den norska skogkatten idag nästan mer uppmärksammad än i sitt hemland.
Det är en sund och härdig kattras som har tillkommit genom en naturlig anpassning till regionens klimat. Norrmännen själva säger att skogkatten har skapats av snö, kyla, regn, norsk skog, buskar, snår, svält och rädsla. Allt detta ska ha bidragit till att göra skogkatten till den naturliga katt den är idag. Och nog har skogkatten fått kämpa för att etablera sig. De svaga dukade under och det var bara de intelligenta, spänstiga, modiga och högbenta katterna med en alldeles speciell päls som klarade sig.
En sund, intelligent och mycket vänlig katt
Den norska skogkatten är en sund, intelligent och mycket vänlig katt. Den är livlig och glad och väldigt tillgiven. Katten är mycket barnvänlig och en utmärkt familjekatt som älskar att leka och gärna deltar i barnens lekar. Katten är social och trevlig och småpratar gärna utan att för den skull vara högljudd. Det är en stor katt, och som alla storvuxna kattraser tar den lång tid på sig att bli fullvuxen. Man brukar anse att den norska skogkatten når full fysik först vid 3 till 4 års ålder.
Den norska skogkatten är kraftigt byggd, smidigt långsmal och högbent. Den är något högre bak än fram. Den har rak profil och kraftfull haka samt stora, lätt snedställda ögon. Alla ögonfärger är tillåtna. Även på pälsen är alla färger och mönster tillåtna med några få undantag . Pälsens färg får inte vara kanel, fawn, choklad, lila eller colorpoint (siamutfärgning) Den norska skogkatten utmärkande kännetecken är tofsarna på öronen, som liknar lodjurets. Detta är en kattras som räknas som halvlånghårig, den tillhör hårlagskategori 2 på ”kattspråk”.
Pälsen består av en ullig underpäls som hjälper katten att hålla värmen, och en lång och glatt överpäls som skyddar mot fuktighet. Ja pälsens beskaffenhet gör att vatten helt enkelt rinner av och den fungerar alltså alldeles utmärkt för en katt som lever ute i naturen. Men skogkatten själv kan mycket väl leva som innekatt, om den aktiveras ordentligt. Den uppskattar dock att få tillgång till någon form av naturliv, och kan gärna gå i en rastgård, till exempel, om man har den som innekatt. Men den trivs naturligtvis också om den får gå ut i trädgården eller på uteplatsen. Viktigt att komma ihåg är att även skaffa en kattförsäkring.