Burmilla

Idag lägger vi stor vikt vid sätt och temperament hos en katt när vi väljer vilken ras vi ska ha. Annat var det förr då man ofta bara skaffade en katt, vilken som helst. För riktigt länge sen hade man inte katter som sällskapsdjur, utan de skulle helt enkelt finnas på gården som råttfångare och då var det förstås inte så noga hur katten såg ut eller vilket temperament den hade.  Många kattungar var gratis och man gick till grannen och fick hem en unge av en ”vanlig bondkatt”. Det var ingen stor sak att skaffa katt och det var inte fråga om att välja kattras för att få en katt med ett sätt som passade familjen. Många var nog inte ens medvetna om att det finns katter av olika raser med olika särdrag.

Idag har katten fått samma status som en hund och är en älskad och viktig familjemedlem. Vi lever med våra katter tätt inpå oss och därför är det givetvis viktigt att man trivs med sin katt och att katt och husse / matte är på ”samma våglängd”. Katten ska fungera i vårt vardagsliv och den ska också passa vår personlighet. Numera väljer man inte mellan en bondkatt och en raskatt, som man ofta gjorde förr. Idag väljer man en katt av en ras som har en personlighet och ett temperament som man trivs med och som passar ens egen livssituation. Det finns mängder av raser och de olika kattraserna har sina speciella temperament och karaktärsdrag.

Att skaffa en Burmilla

För att få en katt som passar dig är det viktigt att läsa på om de olika raserna, och inte bara välja en kattunge för att den är söt. Alla kattungar är söta, men alla ungar blir också vuxna katter ganska snabbt och då är det viktigt att du har valt en katt som har ett temperament som passar dig och din livssituation. Det är då samvaron med katten blir som bäst. Du kan bestämma i förväg om du vill ha en lugn katt, en livlig och lekfull katt eller en katt som är nyfiken och aktiv, och som går lätt att dressera och lära saker. För det finns katter av alla typer och för alla människor. Naturligtvis är alla katter också individer, och har sitt eget personliga sätt. Men, rasens temperament ger dig en bra fingervisning om vad du kan vänta dig av katten som vuxen.

Utbudet av kattraser är verkligen stort, och för att ha en så stor chans som möjligt att hitta den perfekta katten är det förstås bra att känna till även de mindre kända raserna. En ras som inte hör till de mest bekanta är Burmilla.

Burmilla är en ras som uppkommit genom parning mellan burma och chinchilla perser. Rasen har sitt ursprung i England, där de första kullarna planerades och avlades. Intresset för rasen var stort och 1984 exporterades en burmilla till Danmark. Här fortsatte man avelsprogrammet och Danmark och England tog sedan initiativet till att få rasen godkänd, vilket också lyckades och 1994 godkändes burmilla som ras av FIFe. År 2000 registrerades den första burmillan i Sverak.

En mycket vacker katt

Burmillan är en mycket vacker katt. Man parade in burma i fyra generationer för att försäkra sig om burmans kroppsbyggnad och temperament. En burmilla har en välbalanserad kropp av medium storlek och längd. Bröstkorgen ska vara rundad med bredd. Benen är slanka och tassarna nätta och ovala. Katten är elegant och muskulös precis som burman. Svansen är medium till lång, med en rundad tipp. Huvudet och profilen ska vara rundad med mjuka konturer och det ska vara en mjuk övergång mellan panna och nos. Hakan ska vara i linje med nosen. Öronen är breda vid basen och ska sitta brett isär. När man ser kattens huvud framifrån ska örats yttre linje följa huvudets kontur. De uttrycksfulla ögonen ska vara stora och sitta brett isär och både över- och underlinje ska vara ordentligt rundad. Ögonfärgen ska vara grön, och alla nyanser av grönt är tillåtet, men den mest önskvärda är en intensiv grön färg. Hos katter som är creme, rödfärgade eller sköldpaddsfärgade är det tillåtet med bärnstensnyans i ögonen.

Skimrande päls

Ett av burmillans absoluta särdrag är skimret i pälsen. Detta skimmer kommer av att varje hårstrå är vitt med färg ytterst. Detta gäller täckhåren och inte underullen. Pälsen är kort, silkig och tätliggande, men underullen ger pälsen ett lätt lyft. Alla burmillor är ”shaded” eller ”shell”, detta gäller oavsett om de är golden eller silver. En shaded katt har färg på yttersta spetsen av hårstrået, upp till 1/3 till 1/2, och en shell katt har färg upp till 1/6 – 1/8 av strået. Det finns katter med 2/3 färg, detta kallas smoked och är inte godkänt hos burmilla. Man delar in burmilla i två grupper beroende på vilken färg-gen de har. Grupp 1 har svart färg-gen och här finns katter med svart, blå, choklad och lila färg. I grupp 2 finns den röda färg-genen och katterna är creme, röd och sköldpaddsfärgade. I grupp 2 är eyelinern inte lika markerad som hos katter i grupp 1.

Burmillan är en utåtriktad och social katt med ett milt och vänligt temperament. Kombinationen av att vara social, lekfull och nyfiken med ett lugn och vänligt sätt är perfekt. Burmillan är intelligent och den tycker om att leka. Att lära sig apportera är inte främmande för en burmilla, som också är en mycket intelligent ras.  Katten älskar uppmärksamhet och den vill gärna vara med. Om husse eller matte sitter vid datorn eller framför teven är burmillan gärna med och kollar om det hände något spännande på skärmen. Detta är till största delen en lugn och tillgiven katt. Den är ganska tystlåten men pratar gärna med husse och matte vid ögonkontakt. Katterna är individer och en del burmillor upplevs som livliga, medan andra är lugnare. Det är en mycket kärleksfull katt och en mycket lämplig familjekatt, som också går bra ihop med andra djur. Burmillan trivs mycket bra tillsammans med andra katter och är därför inte så lämplig som ensamkatt.