Alla som har en katt i huset vill förstås inte att katten ska bli sjuk eller skadas. Detta är varje kattägares mardröm. Precis som man som förälder vill ge sina barn ett så bra liv som möjligt vill man som kattägare att den älskade katten ska få ett friskt och lyckligt liv. Men tyvärr kan man inte undvika att katten blir sjuk någon gång i sitt liv, hur väl man än sköter om den. Precis som vi människor kan råka ut för olika sjukdomar och besvär kan katten också få problem med sin hälsa. Men, om du ser till din katt och är uppmärksam på symtomen, kan du se till att katten får den vård den behöver om oturen är framme.
Det finns förstås en hel del symtom som genast skvallrar om att katten är sjuk, eller har råkat ut för något. Om den kräks, får diarré eller har ett påverkat allmäntillstånd är det förstås inte svårt att inse att katten är sjuk och behöver komma till en veterinär för att undersökas.
Men, det finns ju andra förändringar, som kanske kommer smygande och som man inte alltid förknippar med sjukdom. Om katten magrar, till exempel, så sker det inte över en natt, och det kan ta tid innan man förstås att allt inte står rätt till. Alla vet ju att en överviktig och inaktiv katt kan dra på sig sjukdomar, så man tänker kanske mer på om katten blir tjock än om den blir smalare.
Vilken typ av parasit som katten drabbats av
Avmagring hos katt kan ha flera orsaker. Det första man tänker på är förmodligen mask. Mask är vanligt hos utekatter som får jaga. Man kan avmaska katten själv, men det är förstås alltid bäst att först låta en veterinär ta reda på vilken typ av parasit det är som katten drabbats av.
Om katten har blivit avmaskad, men ändå magrar kan det finnas andra bakomliggande orsaker, vilket förstås måste utredas av en veterinär. Njursvikt, överaktiv sköldkörtel ( hypertyreos) och diabetes är sjukdomar som kan göra att katten magrar även om den äter bra. Men, avmagring måste inte bero på sjukdom, utan kan ibland också vara ett tecken på oro hos katten, som exempelvis vid förändringar i familjen eller omgivningen. I sådana fall kan det hjälpa om man ger katten ett tillskott, eller byter foder till ett foder som har bra effekt mot oro.
Ökad risk för sjukdomar hos gammal katt
Gamla katter löper ökad risk för sjukdomar, och de får ofta också andra sjukdomar än yngre katter. En gammal katt kan visa nedsatt aptit, med kräkningar och avmagring som följd, utan att det behöver vara orsakat av sjukdomar i magen eller tarmkanalen. Dessa besvär kan också vara tecken på att katten drabbats av sjukdom i njurarna, levern, bukspottkörteln eller sköldkörteln.
En katt som drabbas av diabetes tappar också successivt i vikt. Diabetes drabbar oftast överviktiga katter, och i första hand hankatter. I början av sjukdomsförloppet ökar aptiten, för att sedan successivt avta med avmagring som följd.
Gamla katter kan också drabbas av hypertyreos, överaktiv sköldkörtel, eller giftstruma som vi säger när sjukdomen drabbar människor. Symtomen på denna sköldkörtelsjukdom är att katten blir törstigare och hungrigare, men att den tappar i vikt trots att den har god aptit. Katten kan också drabbas av kräkningar och diarré och bli orolig.
Det kan finnas många orsaker till att en äldre katt tappar aptiten och magrar. Den kan lida av njursjukdom, hjärtsjukdom, tumör eller tandproblem. För att få reda på varför katten avmagrar måste du ta kontakt med veterinären, som får utreda katten.
Kattens ålder
När en katt blir gammal varierar förstås från katt till katt, men man brukar säga att katten sakta börjar åldras i kropp och själ i 12 årsåldern. Förmodligen kommer katten att leva flera år efter det, men med kattens åldrande förändras ofta de dagliga rutinerna. Katten vill sova mer än tidigare och den uppskattar en lugnare miljö. Vanligtvis äter en gammal katt också lite mindre än tidigare, och den kan få sämre hörsel och syn.
Det kan alltså finnas massor av orsaker till att en katt tappar i vikt och blir mager. En ”enkel” förklaring kan vara mask, som man som sagt i många fall kan behandla själv. Många tror att det bara är utekatter som kan drabbas av mask, men det är inte helt omöjligt att även en innekatt får i sig något från skor eller annat vi drar in utifrån. Så om du har en innekatt som magrar kan du inte helt och hållet utesluta mask, även om det kanske inte är det första man tänker på om katten aldrig varit ute.
Kan avmagring vara tecken på en allvarlig sjukdom?
Men, avmagring kan alltså också bero på att katten har drabbats av någon sjukdom. Då många allvarliga sjukdomar ger avmagring som symtom är det förstås viktigt att söka hjälp hos veterinären när du märker att din katt går ner i vikt. Ofta krävs en undersökning och provtagning för att man ska kunna fastställa, eller utesluta, att katten har drabbats av någon sjukdom. Njursjukdom, överaktiv sköldkörtel och diabetes är exempel på sjukdomar som man kan fastställa med hjälp av ett blodprov. Och oavsett vilken orsaken till avmagringen är, måste man givetvis behandla den bakomliggande sjukdomen för att få bukt med avmagringen.
Det är ju självklart för alla kattägare att man vill ge sin vän den vård den behöver när den inte mår bra. Men, tyvärr är det inte alltid lika enkelt att få rätt vård till ett husdjur som när en tvåbent familjemedlem blir sjuk. Många får åka långt för att komma till en veterinär, och man har inte möjlighet att välja mellan olika kliniker för att få vården till ett så bra pris som möjligt. De flesta som har ett husdjur vet att kostnaderna för veterinärvård snabbt drar i höjden, och eftersom det inte finns samma allmänna sjukförsäkringssystem för katter som för människor kan man få betala tusentals kronor. För att ha ekonomisk möjlighet att ge katten den bästa vården är det därför viktigt att ha en kattförsäkring som träder in och betalar en stor del av kostnaden.