Ragdoll

Förr var det många som bara kunde skilja på bondkatter och raskatter. Idag känner de flesta till många kattraser, åtminstone till namnet.

Ragdoll är en kattras vars namn betyder trasdocka. Namnet har den fått av att den har en förmåga att slappna av fullständigt när man lyfter den, och att den då känns och ser ut som just en trasdocka.

ragdoll

Rasen kommer ursprungligen från USA . 1990 godkändes den som ras  av det internationella kattförbundet FIFe och två år senare, 1992, registrerades den första ragdollen i svenska SVERAK. En ragdoll utvecklas långsamt och det kan ta flera år innan den är fullt utvuxen. Katten är betydligt större än många andra raser och kroppen är lång och muskulös. En hona väger oftast mellan 4,5 och 7 kilo, medan hanarna är betydligt tyngre och ligger mellan 7 och 9 kilo. Katten har en kraftig nacke, runda tassar med en tofs samt en lång och buskig svans. Denna katt har en mycket speciell gångstil och rör sig inte lika smäckert som andra katter. Den har en mer vaggande gång, vilket troligen hänger ihop med att den går med bakbenen brett isär. Även när katten lägger sig har den en egen stil, och den börjar med att lägga ner ena skuldran för att sedan lägga ner resten av kroppen. En del ragdolls sover också på rygg med både fram- och bakben brett isär.

Blå ögon och vacker päls

Pälsen är lång och mjuk, silkig, och har en så kallad colorpointutfärgning. Det betyder att det är en maskad ras, och den är en av ett fåtal raser där en vitfläck är godkänd i kombination med maskfärgen. Pälsen ligger tätt mot kroppen och saknar underull, vilket gör att den inte kräver så mycket pälsvård eftersom pälsen inte tovar sig lika lätt som hos katter med underull. En ragdoll har, till skillnad mot många andra katter, blå ögon.

En tystlåten och lugn ras

Ragdoll är en tystlåten och lugn ras, den är nyfiken och vill gärna  vara med sin familj. Tack vare sitt lugna och tillgivna sätt är den en perfekt innekatt. Den anpassar sig lätt efter alla familjemedlemmar, vilket inkluderar också barn och andra djur. Små barn kan ibland hantera katter och andra djur ganska hårdhänt, och det dröjer länge innan en ragdoll säger ifrån. Det betyder inte att den inte kan känna smärta, som en del hävdar. Katten är inte speciellt förtjust i att motionera och den är också markbunden och gillar inte att hopa högt eller klättra. Visserligen gillar den, precis som andra katter, att ligga högt för att ha omgivningen under uppsikt, men då vill den helst ha ett klösträd eller liknande så att den kan ta sig upp stegvis.

Men, att katten inte gillar motion betyder inte att den ligger som en prydnadskatt. Den vill gärna vara med där det händer saker, och möter, till exempel, besökare i dörren. Och om husse eller matte stökar runt där hemma älskar ragdollen att vara med. Den trivs helt enkelt bäst tillsammans med sina människor och är i regel mycket lätthanterlig och medgörlig.

Hitta en kattförsäkring till din Ragdoll här.