Perser

Perserkatten är en så pass känd kattras att även många som är helt ointresserade av katter i övrigt känner till den. Perser har nämligen ett annorlunda utseende i jämförelse med de flesta andra katter, med sin långa, silkiga päls med en stor krage och är dessutom en av de trevligaste kattraserna rent temperamentsmässigt. Perserkatter är nämligen både lugna, tystlåtna, harmoniska och diskreta och har ett mycket jämnt temperament, samtidigt som de är både pigga och alerta samt livliga, även om det kanske inte rör sig om samma livlighet som hos några av de allra mest livliga katterna där ute.

 

Om perserkatters utseende

Utseendemässigt är perserkatter relativt kraftiga, korta samt kompakta katter som har grova och korta ben samt en kort svans, samt stora, runda tassar. De har även ett runt ansikte med en kort och bred nos och tydligt markerad haka samt en rundad panna. Även ögonen är stora och runda, och sitter brett i sär. Med andra ord ser inte perserkatter bara större och rundare ut på grund av sin päls, de är det faktiskt också!

perser

 

Skötsel av perserkatter

Det som man bör känna till om perserkatter innan man skaffar en är att de kräver en hel del omvårdnad, i form av regelbundna bad och rengöring samt borstning, för att pälsen inte ska tova sig allt för mycket. Det tenderar den nämligen att göra om den är allt för fet eller smutsig. Exakt hur mycket omvårdnad som krävs beror dock på katten och dess pälskvalitet, men som en grundregel kan man säga att de perserkatter som fäller mycket behöver mer omvårdnad än andra.

 

Olika varianter av perserkatter

Totalt finns det ca. 300 olika färgvarianter av perserkatter, så färgvariationen är enorm. I Sverige har det inte avlats fram lika många perserkatter som i vissa andra länder så variationen mellan katterna är större i vårt land än i t.ex. USA och det finns färre ”perfekta” utställningskatter här.

 

Lite om perserkatters historia

Man vet att långhåriga katter liknande perserkatter funnits i Mindre Asien i flera hundratals år, men till Europa kom de först under 1700-talet, då den franske kungen ansåg att detta var en kattras som passade i hans pampiga hov. Detta gör perserkatten till en av de kattraser som funnits allra längst i Europa.

Givetvis har just perserkatten, som inte är den enda långhåriga kattrasen, sitt ursprung i Persien, alltså nuvarande Iran, det hörs ju även på namnet. Till Sverige kom dock perserkatterna via England och USA, istället för direkt från Iran. Både i USA och England finns nämligen betydligt fler perserkatter än här.