Ormbett på katt

Att katten ska bli sjuk eller råka ut för en skada är nog alla kattägares mardröm. Vi vill väl alla ge den älskade katten ett så bra och lyckligt liv som möjligt, och dit hör givetvis inte sjukdomar och skador. Men, hur väl du än sköter om din katt går det inte att undvika att den någon gång i sitt liv råkar illa ut på något sätt. Precis som hos oss människor finns det en hel del sjukdomar och katter kan naturligtvis också råka ut för olyckshändelser, som att bli biten av en orm. I den här artikeln kan du läsa om ormbett på katt.

Katter är frihetsälskande djur, och även om katten har det bra hemma hos di uppskattar den att få komma ut ibland. Bor du så att du har möjlighet att låta katten komma och gå som den vill uppskattas det naturligtvis av katten. Men, alla har inte den möjligheten, men då kan man ha katten i en rastgård, eller ta ut den på promenader i koppel för att den ska få komma ut i naturen och undersöka sina omgivningar.

Kom ihåg att ha ett katthalsband på katten om olyckan är framme

De flesta katter tycker om att få vara ute och strosa, oavsett om de ser sig om på egen hand eller tillsammans med matte eller husse. Men, tyvärr lurar det en hel del faror ute som man som kattägare måste vara uppmärksam på. Om du har en katt som går fritt ute är det bra att ge den ett halsband med en namn- och adresslapp, så att man vet vem man ska kontakta om något händer katten.

Ett katthalsband med reflex är ett måste om katten vistas ute när det är mörkt så att bilisterna kan se katten i tid om den kommer i närheten av vägen. Bilar och trafik är kanske den största faran för utekatter, men en katt som vistas ute löper förstås också andra risker. Samma risker som du och jag utsätts för om vi tar en promenad utomhus och inget som egentligen gör att man avstår från att gå ut, eller släppa ut sin katt.

Har din katt råkat ut för ett ormbett?

Men, en risk som vi alla tar när vi går ut på sommaren är att råka ut för ett ormbett. Det kan ske när vi går ut i skogen, men man kan faktiskt också bli ormbiten hemma på gräsmattan. Så katten kan få ett ormbett även om den inte strövar fritt omkring på egen hand, det kan räcka med att den följer med ut på gräsmattan utanför huset.

ormbiten katt

Här i Sverige har vi inte så många arter av ormar, och det är som tur är bara en av dem som är giftig. Vi har bara tre olika ormarter i vårt land, hasselsnok och snok som är ofarliga, och huggormen som är giftig. Ett bett av en huggorm kan orsaka allt från enbart lokal svullnad vid bettet, till allvarlig sjukdom som i sällsynta fall kan leda till döden. Och detta gäller oavsett om det är en katt eller en människa som blivit biten. Många tror att det inte är farligt för en katt att bli ormbiten, men även om många katter inte får värre symtom än svullnad, smärta och trötthet kan bettet ibland ge värre effekter. Och i värsta fall kan katten dö av sitt ormbett.

Hur mycket gift ormen injicerar när den biter

Att symtomen är så olika beror både på var bettet sitter och hur mycket gift ormen injicerar när den biter. Hur katten reagerar på bettet beror också på hur känslig den är för ormgiftet. En huggorm som blir skrämd och trängd kan bita i självförsvar, men det är inte säkert att den alltid sprutar in gift. Eftersom giftet är dyrbart för ormen, finns det många bett som är tomma på gift, så kallade torrbett. Men, om katten blir biten kan man naturligtvis inte vänta och se, utan man bör vidta nödvändiga åtgärder i varje fall. Katter kan dö av ormbett, men ofta verkar det som om katter klarar ormbett bättre än hundar, till exempel. Vanligtvis stannar det vid några dagars svullnad och smärta vid bettstället.

Katten måste få hjälp i tid

Men, eftersom ett ormbett kan ge svåra skador är det givetvis viktigt att vara uppmärksam så att katten kan få hjälp i tid. Det är ju inte ofta man, som kattägare, ser när ormen biter, och därför är det symptomen man får vara uppmärksam på. Det vanliga är att katten kommer hem efter sin utevistelse och är trött, och kanske halt. Katter blir oftast bitna i tassen eller benet, och när man undersöker sin katt är det därför oftast en kraftigt svullen tass, eller ett svullet ben, som avslöjar att katten har råkat ut för en orm. Svullnaden brukar ömma rejält, och när man tittar närmare brukar man kunna se två ”nålstick”, efter ormens huggtänder.

Om du misstänker att katten har blivit biten av en huggorm är det viktigaste att hålla den still i det akuta skedet. Ju mer katten rör sig desto snabbare pumpas giftet ut i kroppen. Du ska heller inte röra bettstället och försöka suga ur giftet eller så, eftersom detta också kan få giftet att spridas snabbare. Uppsök istället veterinär så snabbt som möjligt. Även om din katt inte uppvisar några besvär ska du alltid uppsöka veterinär om du vet att katten har blivit biten av en huggorm.

Allergisk chock vid ormbett

Om du har väldigt lång resväg till veterinären kan kortison ges som smärtlindring och för att höja allmäntillståndet något. Om katten tidigare reagerat med allergisk chock vid ormbett eller getingstick är det också bra att ge den kortison. Förr ordinerade man alltid kortison vid ormbett, men nu gör man inte det rutinmässigt längre.

Vad som händer när du kommer till veterinären beror på vilka symtom katten visar. Om katten har ett gott allmäntillstånd och bara visar svullnad räcker det oftast med att den vilar hemma. Om allmäntillståndet är dåligt och cirkulationen är nedsatt brukar man behålla katten för observation, dropp och smärtlindring. Om symtomen är allvarliga ger man, om möjligt antiserum.

Man ger ofta dropp efter ett huggormsbett, för att förebygga eller behandla nedsatt blodcirkulation. Smärtlindring och antiinflammatorisk behandling är också vanligt. Om katten har måttliga till kraftiga symtom brukar man ta blodprov för att, bland annat, undersöka blod-, lever- och njurvärden.