Maine Coon

Maine Coon är en kattras som ursprungligen kommer från USA. Det är en gammal ras som fanns i staten Maine redan vid mitten av 1800-talet. Namnet Maine Coon har en alldeles speciell historia. Det var nämligen så att befolkningen i Maine förr trodde att de långhåriga, randiga katterna, med yviga svansar, var ett resultat av att katter hade parat sig med tvättbjörnar som också fanns i området. Tvättbjörn heter racoon på engelska och det är alltså detta namn som ligger till grund för namnet maine coon. Under mitten av 1800-talet började man intressera sig för kattutställningar och maine coon blev då mycket populära och vann många fina priser.

Men, när den mer exotiska perserkatten kom till Amerika i början på 1900-talet avtog intresset för den inhemska långhårskatten och den höll ett tag på att försvinna som raskatt. Men en liten grupp hängivna uppfödare lyckades bevara rasen och genom att hålla utställningar enbart för denna ras började intresset växa igen under 50-talet. Men det var först 1986 som den första katten av rasen maine coon importerades till Sverige, och tre år senare registrerades den första kullen.

Maine coon

En stor kattras

Maine coon är en stor kattras, men kanske inte så stor som ryktet gör gällande. En fullvuxen hane väger mellan 6 och 8 kilo, och en hona mellan 4 och 6 kilo. Men, när man lägger till en päls på cirka fem centimeter runtom kan katten förstås se väldigt stor ut. Som alla storvuxna kattraser växer maine coon långsamt och det tar flera år innan  katten nått full fysik. Main coon-katten har en silkesaktig halvlång päls som är tät och tjock. Den ska helst ha en ”krage” som börjar vid skuldrorna. Öronen är välpälsade, ofta både på ut- och insida, och de har en tofs på spetsen. Katten kräver inte så mycket pälsvård eftersom pälsen sällan tovar sig.

Man hör ofta smeknamnet The Gentle Gigant om maine coon. Detta är ett smeknamn katten förtjänar eftersom den ofta är mycket snäll. Rasen är känd för sitt lätta och stabila temperament, och de är lätta att ha att göra med och komma överens med. En maine coon brukar ha lätt att komma överens också med andra djur i familjen, både hundar och katter. Många jämför också maine coon med en hund, och den anses ha det mest hundlika sättet av alla katter. Förmodligen för att katten alltid vill vara med överallt och se vad de övriga familjemedlemmarna har för sig.

Ett speciellt läte

Men, även om katten älskar hela sin familj är det vanligt att den får en favorit , husse eller matte, som den tyr sig lite extra till. Man hör ofta att katter inte gillar vatten, men det stämmer inte alls med denna ras. Många maine coon har tvärtom en stor förkärlek till vatten och leker gärna med vattenskålen. En annan egenhet hos denna ras är att den också har ett speciellt läte, förutom jamandet. När katten är busig eller då den söker kontakt kan man höra ett kvittrande ljud som närmast kan beskrivas som ett ”brrrp”.

Jämför kattförsäkringar för rasen Maine Coon här.