Livförsäkring till katt

Om du har en katt är det väldigt vettigt att vara väl förberedd om det värsta skulle hända. Detta betyder att det är vettigt att teckna en livförsäkring för katten. Detta gör då nämligen att man kan få ersättning via denna om katten dör eller skadas så svårt att den enligt veterinär måste avlivas.

Hur mycket ersättning kan man få?

Det varierar en hel del beroende på kattens ålder, kön, dess marknadsvärde och så vidare. Om en raskatt går bort får man därför mer i ersättning än om en bondkatt gör det och om en ung katt går bort, kommer detta att leda till en högre ersättning om en äldre katt gör det och så vidare.

Vilka katter kan man teckna en livförsäkring för?

Detta kan göras för katter som:

  • Är ID-märkta
  • Är minst 6 veckor gamla

Utöver detta kan olika försäkringsbolag även ställa andra krav på katten som ska försäkras. Vad dessa krav är, bör man alltid kolla upp med försäkringsbolaget det gäller, då vissa skillnader gällande detta kan förekomma.

>>> Teckna en livförsäkring till katt hos Moderna Försäkringar

Hos vissa försäkringsbolag kan vidare försäkringen upphöra helt vid mellan 10 till 13 års ålder ungefär. Hur länge katten kan ha sin försäkring varierar alltså också, vilket det är viktigt att vara medveten om så klart.

Annat som kan vara bra att veta om livförsäkringar för katter
De flesta livförsäkringar för katter har ingen självrisk. Det brukar kosta mer att försäkra en hankatt än en honkatt då hankatter anses vara mer sjukliga än honorna och även är mer riskbenägna.
Man kan komplettera en livförsäkring för en katt med en avelsförsäkring om det rör sig om en avelskatt. Utöver en livförsäkring bör man även ha en vanlig kattförsäkring som ger ersättning om katten ”bara” blir sjuk, behöver veterinärvård och liknande, utan att dö.

Hjälper en livförsäkring då verkligen om man blir av med sin katt?

Givetvis är det så att inget kan ersätta ett husdjur, men är det så att man vill skaffa en ny katt efter att den tidigare katten gått bort kan man alltid använda pengarna till detta, bland annat. Att avliva ett djur som måste avlivas kostar också en hel del, i många fall flera tusenlappar, och finns en livförsäkring då, ersätter försäkringen dessa kostnader. Detta är bra för det finns faktiskt människor som inte har råd med avlivningskostnader tyvärr. Att slippa behöva oroa sig över detta om det blir nödvändigt kan därför vara en stor lättnad.

Vissa väljer även att t.ex. kremera sin katt efter att den gått bort, göra något fint vid en grav eller liknande, och då kan man använda pengarna man får ut via försäkringen till detta om man vill.

Dock ställer försäkringsbolaget givetvis inga krav på vad man bör eller måste göra med pengarna som betalas ut via en livförsäkring för katten, utan detta bestämmer man som försäkringstagare helt och hållet själv.

En ekonomisk kompensation

Sedan är det framför allt för dem som har dyrare raskatter så att man när katten går bort inte bara drabbas av en emotionell förlust utan även en ekonomisk i vissa fall. Då kan en ekonomisk kompensation vara till hjälp, framför allt om man inte haft katten särskilt länge och så vidare.

Är det så att katten genererar en inkomst av något som helst slag är det därför verkligen vettigt att ha en livförsäkring för den, medan detta kan vara mindre akut i fall då katten ”bara” är ett husdjur.

Man skulle kunna säga att precis på samma sätt som ingen livförsäkring för en människa visserligen kan trösta eller vara till mycket stor hjälp när han eller hon går bort så kan pengarna ändå i många fall komma till någon nytta för de anhöriga om en livförsäkring finns, och på samma vis är det för katter. Med andra ord är det i vårt tycke inte konstigare att försäkra en katt med en livförsäkring än att försäkra en närstående person med en. Principen är ju den samma i båda fallen.