Kattsäkra ditt hem

Guide till att göra ditt hem så säkert som möjligt för katter

Även om vi menar väl och förstås vill att vara katter ska vara så säkra där hemma som möjligt, finns det tyvärr vissa faror i många hem där katter vistas. Därför har vi satt ihop denna korta guide till att kattsäkra ditt hem, så att du lätt kan ta reda på om ditt hem redan är säkert för katter eller om du behöver åtgärda något.

Var rädd om din katter

Göm undan allt som är giftigt

Detta innebär inte att man ställer olika vätskor och pulver som kan vara farliga för katter högt eller i ett skåp som lätt kan öppnas. Katter kan ju, och brukar ju, nämligen klättra en hel del, och är dessutom bättre än vad många tror på att öppna skåp och lådor. Så se till att gömma undan allt som är giftigt på platser som katter verkligen inte kan komma åt.

Ta bort allt som dinglar och kan vara farligt

Rep, kablar, gardinsnören och annat liknande är ju nämligen i regel väldigt intressant för katter, vilket gör att de ofta lockas av detta. Men detta kan även innebära fara för katten, så göm alltid undan allt i denna stil om det bara går. Detta gäller även rep och snören som sitter högt upp. Bättre att skaffa dem en ordentlig klösmöbel som de kan leka med.

Undersök så att du inte har giftiga krukväxter eller liknande där hemma

Det är nämligen inte ovanligt att katter äter eller tuggar på krukväxter, och fler krukväxter än vad man kanske skulle kunna tro är faktiskt giftiga för katter. Så ta reda på om du har några sådana krukväxter där hemma, och gör dig i så fall av med dem. Om du har en kattlucka så kolla även att du inte har giftiga växter utanför dörren!!

Ta undan allt som katten kan skära sig på

Allt som är vasst kan nämligen vara farligt, eftersom katter ibland kan bete sig på ett oberäkneligt sätt. Så gör dig undan med allt som är det minsta vasst, helt enkelt!

Undersök om katten kan klämma sig på något

I så fall bör du se till så att detta objekt antingen tas bort eller modifieras på ett sätt som gör att detta inte är möjligt längre.

Håll saker som tvättmaskiner, torktumlare och liknande stängda

Ibland uppstår nämligen olyckor för att man sätter igång sådana maskiner när katten krupit in i dem, och då kan det vara mycket svårt att stoppa maskinerna. Så håll alltid alla sådana maskiner stängda för att vara helt och hållet på den säkra sidan!

Och till sist: Kom ihåg att försäkra din katt, ifall att olyckan ändå är framme!