Katten tappar tänder

En katt är förstås en lika viktig familjemedlem som någon annan, och vi gör allt vi kan för att skydda katten mot sjukdomar och skador. Tyvärr finns det inget sätt att helt skydda någon från sjukdom, men vi kan åtminstone vaccinera katten mot smittsamma sjukdomar som kattpest, och hålla koll så att vi ser eventuella sjukdomssymtom snabbt. För ju snabbare man kan ge katten relevant vård, desto större är chansen att den inte får några men av sin sjukdom, eller sina besvär. Att lära känna sin katt, och vara uppmärksam på förändringar i både beteende och fysik är ett bra sätt att kunna ge katten bra hjälp om något inträffar.

Om katten blir dålig, kräks eller har ont kan du förmodligen se ganska snabbt. Andra förändringar kan komma mer smygande, som att den avmagrar, eller blir för tjock. Men, det finns förstås också andra förändringar att hålla koll på, som exempelvis om katten tappar tänder.

Kontakta din veterinär om din katt börjar tappa tänder:

En kattunge föds utan tänder, men får sina mjölktänder redan under den tredje levnadsveckan. Från och med fyra månaders ålder börjar kattungen tappa sina mjölktänder, och de ersätts successivt av de permanenta tänderna. Oftast trillar mjölktänderna ut utan att man märker något, och ersätts alltså av de permanenta tänderna. Ibland händer det att någon, eller några, mjölktänder blir kvar. Dessa tänder bör dras ut eftersom de hindrar de permanenta tänderna att växa ut på rätt sätt, och kan orsaka felaktigheter i bettet. Fel som i sin tur kan leda till problem med tänderna, som till exempel tandstensbildning och tandlossning.

Permanenta tänder

När kattungen har fått sina permanenta tänder kan den klara av att tugga lite större matbitar, med hårdare konsistens. När de ”riktiga” tänderna kommer fram är det också dags att börja tänka på kattungens framtida munhygien. Om du inte har stor erfarenhet av katter kan det vara bra att fråga veterinären, vid den första vaccinationen, om hur du bäst ska sköta kattens tänder.

Katten tappar tänder

Många tycker kanske att det är onödigt att borsta tänderna på en katt, eller att sköta tänderna över huvud taget. Det finns många myter när det gäller katters tänder, och i stort sett samtliga av dessa myter är just myter, och inte sanningar. Man tror till exempel att katter inte kan få hål i tänderna, men katter kan visst få karies, även om det inte är särskilt vanligt. Men, problem som dålig andedräkt, tandsten och tandköttsinflammation är inte så ovanliga. Och tandköttsinflammation kan i värsta fall leda till tandlossning så att katten tappar sina tänder.

Om en katt tappar sina tänder kan det alltså vara ett tecken på att den lider av tandköttsinflammation och tandlossning (parodontit). Parodontit ger katten svåra besvär, och sjukdomen har många olika symptom. Dålig andedräkt, lösa tänder och irriterat tandkött är några av de mer tydliga symtomen. Katten kanske inte vill öppna munnen, eller så kliar den sig mot munnen på grund av sina besvär. Den får sämre aptit och får svårt att tugga maten. Detta kan medföra att katten också blir nedstämd, irritabel och i vissa fall aggressiv.

Ta bort tandsten

Katter får ofta tandsten, och denna behöver tas bort. Om tandstenen inte tas bort kan katten i värsta fall tappa tänderna. Det är bra att vänja katten tidigt vid att man undersöker munnen och tittar på tänderna. Dels ser du snabbare när något är fel, men om katten är van att bli hanterad är det också lättare att borsta tänderna och sköta munhygienen på den. Det går att ta bort tandstenen själv, men det bästa är att låta veterinären göra ren tänderna, lämpligtvis i samband med vaccinationen. Om du borstar kattens tänder med tandborste och katt-tandkräm varje dag kan du hålla tandstensbildningen i schack.

Hårdtuggad mat kan också minska risken för tandsten. Det är ungefär samma råd vi människor får från vår tandhygienist, för att hålla efter tandsten.
Katter kan också få en tandsjukdom som heter FORL. Denna sjukdom karakteriseras av en successiv nedbrytning av en, eller flera, tänder. Det är en smärtsam sjukdom som ger katten mycket lidande. Tänderna bryts ner, men katten tappar i tänderna i egentlig mening om den lider av FORL.

En kattunge som tappar tänder

Om en kattunge tappar tänder beror det med största sannolikhet att den håller på att byta sina mjölktänder mot de permanenta tänderna som han, eller hon, ska ha resten av livet. Om en vuxen katt tappar sina tänder beror det oftast på att den har någon form av tandlossningssjukdom. Det bästa sättet att försöka undvika att katten får tandsjukdomar som gör att den tappar sina tänder är att förebygga med en god munhygien. Daglig tandborstning är det bästa sättet att undvika tandlossning, så det är en mycket god idé att vänja den lilla kattungen vid tandskötseln redan från början.

Kom också ihåg att regelbundet titta i kattens mun, så att du upptäcker eventuella förändringar så tidigt som möjligt. En katt som drabbats av tandköttsinflammation har ofta dålig andedräkt och det kan lukta riktigt illa ur kattens mun. Om behandlingen sätts in tidigt behöver katten inte mista sina tänder, och även om någon tand är så angripen att den måste dras ut kan man förmodligen rädda omkringliggande tänder om sjukdomen inte gått för långt.

Hålla tänderna rena

Precis som för oss människor är det alltså viktigt att hålla tänderna rena, och att låta veterinären titta på kattens tänder regelbundet och ta bort eventuell tandsten. Att förebygga är ett bra sätt att bespara katten en massa lidande, och det är naturligtvis också ett sätt att spara en massa pengar som du annars måste lägga på veterinärvård om katten börjar tappa sina tänder.

För en katt som redan lider av tandlossning är daglig tandborstning det enda sättet att minska sjukdomsutvecklingen. Efter att tänderna har borstats tar det sex timmar för ny plack att bildas. Använd en tandkräm som är avsedd för djur, ifall katten får för sig att slicka i sig av krämen. När du vänjer den lilla kattungen vid tandborstning kan du börja med att massera tandköttet lite försiktigt med en finger. När kattungen är van vid hanteringen kan du börja lite försiktigt med en tandborste.