Innekatt eller utekatt?

Det finns mycket att fundera på när man ska skaffa katt. Att ta på sig ett livslångt ( kattens liv) ansvar för en annan varelse kräver förstås noggrann planering. Det gäller att veta vad man ger sig in på och att göra de rätta valen för att allt ska bli så bra som möjligt. Om du ska skaffa en katt behöver du fundera på vad det är för sorts sällskap du vill ha. Det finns många olika kattraser att välja på, och alla har sin personlighet. Visserligen har också de olika individerna inom en kattras naturligtvis också sin egen personlighet, men raserna har också särdrag som kan skilja sig åt ganska markant.

innekatt eller utekatt

Det första du måste fundera över är om du ska ha en innekatt eller en utekatt.  Det är självklart inte så att en viss kattras inte kan vara utekatt, men det finns vissa raser som lämpar sig bättre än andra att ha inomhus. Liksom det finns kattraser som passar bättre om du vill ha en utekatt.

Diskussionen om katter ska vara innekatter eller om de behöver få vara ute ibland är ständigt aktuell. Förr i tiden var det sällan någon diskussion alls, då de allra flesta katter gick fritt ute. Men, idag ser samhället annorlunda ut och alla bor inte så att det passar att ha utekatt. Bor man på landet är det självklart lättare att låta katten gå ute än om man bor i en lägenhet inne i stan.

Fördelar och nackdelar

Något allmängiltigt svar på den eviga frågan går inte att ge. Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen och man får väga dessa mot varandra för att komma fram till den bästa lösningen. Vad man dock kan svara på är om en katt kan leva inomhus hela sitt liv. Det kan den, och det gäller för alla kattraser. Oavsett om du har en huskatt, en perser eller en norsk skogkatt kan den leva hela sitt liv inomhus, och den kan troligen få ett längre liv än om den vore utekatt. För även om katter gillar att ströva fritt utomhus finns det många faror som lurar.

När vi ser innekatten sitta klistrad framför fönstret och längtande titta ut är det lätt att tro att den lider och att man gör fel som inte låter den gå ut. Men att den sitter där beror troligen på att det händer mer ute än inne i ett lugnt hem, och katter är ju nyfikna djur av naturen. Om du sysselsätter katten , och leker med den, kommer den troligen att vända uppmärksamheten mot dig istället för livet där ute som den ändå inte kan få. Vill du låta katten komma ut kan du förstås ta ut den på en promenad i sele, eller släppa ut den på balkongen eller uteplatsen.

En innekatt behöver mer stimulans och motion

Om du först hägnar in med nät, så att katten inte kan komma ut, är både en balkong och en altan en utmärkt rastplats för en katt. Har du en innekatt är det viktigt att tänka på att den behöver mer stimulans och motion än en utekatt, eftersom utekatten skaffar sig detta helt ”gratis” under sina upptäcktsfärder utomhus.

Det går alltså alldeles utmärkt att ha en katt inomhus hela livet, bara du tänker på att den behöver stimuleras och få den motion den inte skaffar sig på naturlig väg som en utekatt gör. Det går till och med att få en katt som tidigare varit utomhus att bli innekatt.  Lättast går det att vänja den vid inomhuslivet vid ett miljöombyte då den ändå måste bryta vanor. Om du tar över en katt som har gått ute förut, behöver det alltså inte vara några större problem att få den att trivas inomhus. Det som kan bli ett problem är att katten kanske vant sig av att gå på kattlådan under sitt utomhusliv. Du kan alltså bli tvungen att börja träna katten att gå på lådan på nytt.

Utekatt med full frihet eller inte?

Vad som kännetecknar en utekatt varierar. Oftast tänker man sig nog en katt som kan gå ut och in som den vill. Men, en del vill inta ha katten ute på natten, till exempel, och tar in katten på kvällen. Om man monterar en kattlucka i dörren kan katten själv ta sig in när man inte är hemma, och man behöver inte stänga in katten när man åker på jobbet. Hur stor frihet katten kan få beror kanske i första hand på var och hur man bor. Bor man i tätbebyggt område finns det fler faror i form av trafik och liknande, och man måste förstås också tänka på att ta hänsyn till grannarna. Finns det många katter i området blir reviren små, och det uppstår lätt slagsmål mellan katterna.

Om du bestämmer dig för att din katt ska få vara en utekatt är det också viktigt att du, som kattägare, tar ditt ansvar. Se till att id- märka, vaccinera och kastrera katten innan du släpper ut den. Eftersom utekatten kan utsättas för faror varje dag är det också viktigt att teckna en kattförsäkring, så du kan få hjälp med veterinärkostnaderna om olyckan skulle vara framme.

Fördelar med att ha en utekatt

Men, finns det några fördelar med att låta katten vara utekatt? Den främsta anledningen till att man låter sin katt gå ut brukar vara att man tror att katten har det bäst om den får vara utekatt. Detta kan givetvis stämma, om förutsättningarna är det rätta. Katten trivs säkert med att gå ute, men det är viktigt att tänka på att katten inte är anpassad till dagens samhälle, och det är inte samma sak att ha en utekatt idag som för femtio år sedan. Åtminstone inte om du bor i stan. Då kanske katten faktiskt har det lika bra, eller till och med bättre om den får leva i trygghet inomhus.

Innan du bestämmer dig för om din katt ska vara ute eller inne får du fundera på vilka faror den kan utsättas för där du bor, och vilka för- och nackdelar som finns med de olika alternativen för just din katt. Denna artikel är skriven på kattförsäkringen.se – som låter dig jämföra kattförsäkringar online.