Helig birma

Efter perserkatten är kattrasen helig birma den mest populära kattrasen av alla i Sverige. Det rör sig om en kattras med semilångt hår (alltså kortare hår än vad t.ex. en perserkatt har) och så kallad himalayateckning, eller mask, som vissa kallar det. Ansiktet är med andra ord mörkare än kroppen, och även öron, ben och svans har en mörkare färg. Heliga birmor har även djupt blå ögon. På grund av sin himalyateckning har den heliga birman vissa likheter med siameser, ragdoll katter och så kallade colorpoint perserkatter.

 

När det gäller att ställa ut heliga birmor ställs det mycket höga krav på sockorna, så att de inte går upp för högt, och de får inte heller ha några kilar, dvs. strimmor som sticker upp från sockan. Katten får inte heller ha några andra fläckar i övrigt för att få ställas ut och dessa höga krav gör att det finns relativt få heliga birmor i landet som är utställningskatter. De flesta heliga birmor är istället rena sällskapsdjur.

Helig Birma

 

Temperament hos en Helig Birma

Kroppsmässigt brukar heliga birmor vara relativt långa och robusta i jämförelse med de flesta andra katter, och benen är relativt korta. Temperamentsmässigt är birmor väldigt olika, så det finns inte något allmänt temperament för dessa katter, men det brukar sägas att det mesta gällande deras temperament är rätt ”lagom”. Den har alltså temperamentsmässigt inte direkt några egenskaper som sticker ut eller är allt för ovanliga. Birmor kan dock anses vara betydligt lugnare än många andra katter. Dessutom ”pratar” de ofta lite mer än många andra katter och kan ha svårare för att vara ensamma än katter i allmänhet, och mår därför bäst om de har sällskap.

 

Varför kallas rasen då för helig?

Detta beror på en legend om dess uppkomst. Det sägs nämligen att den ursprungliga katten som gett upphov till rasen var en katt som levde i ett tempel i Asien. När ägaren till denna katt dock, blev katten helig tack vare en gudinna som hade blåa ögon, och fick den nuvarande färgen. Legenden har sitt ursprung i Asien och det sägs att katterna först sågs i Burma, där de var följeslagare till Kitteh-prästerna. Birma är med andra ord en förvrängning av ordet Burma.

 

Birmor har funnits i Sverige sedan år 1968.

 

Bra att veta om helig birma kattungar

Alla heliga birmor föds helt vita. De färger som de senare i livet har i pälsen utvecklas först när de blir lite äldre. Skaffar man en kattunge kan man därför inte se hur färgerna i pälsen kommer att se ut senare i detta skede.

 

Bra att veta om heliga birmors päls

De flesta tror att heliga birmor skulle vara lite problematiska pälsmässigt, men så är det faktiskt inte. De fäller nämligen inte särskilt mycket, och allt som krävs för att hålla pälsen i gott skick är att kamma katten ett par gånger i veckan, då hålls pälsen i regel perfekt!

Kattförsäkring för Helig Birma

Jämför kattförsäkringar för Heliga Birmor här.