Dräktig katt

Har man en katt man tycker mycket om vill man kanske ha en kull kattungar. Att para sin katt och ta en kull kattungar kan vara roligt och givande, men det gäller att också tänka på att det medför ett mycket stort ansvar. Du måste vara beredd att ge både kattmamman och ungarna den bästa omvårdnad. Om du är ovan, och inte vet exakt vad som kommer att hända och vad som kommer att krävas av dig, kan det vara bra att ha en erfaren kattuppfödare som handledare. Det kan dyka upp problem under vägen, och det är bra att vara förberedd, oavsett om du har kunnig hjälp eller inte.

Katter löper, precis som hundar. Men, katters löpmönster kan se mycket olika ut. Medan en del katter löper regelbundet och högljutt, löper andra honor tyst och mer sällan. det kan ibland alltså vara svårt att planera en parning, om du inte vet när din hona ska löpa. Eftersom katterna påverkas av dagsljuset har de flesta katter, oavsett om det är innekatter eller katter som får gå ute, ofta ett uppehåll i sina löpperioder under den mörka årstiden. Men, det går att påverka detta med belysning om du vill skynda på katthonan att komma i löp.

Så märker du att katten är dräktig

När katten är parad kommer en väntans tid innan du vet om den är dräktig. Att katten är dräktig märker du på att spenarna blir större och röda. Katten går upp i vikt och magen blir större. Hur snabbt du ser förändringarna beror på om det är första gången katten är dräktig, eller om det är en katt som har fött ungar tidigare. Juvret och bröstkörteln utvecklas under den första dräktigheten och för en förstagångshona sker denna förändring efter cirka två till tre veckors dräktighet. För en katthona som haft ungar tidigare ser man inte dessa förändringar förrän efter tre till fyra veckor efter parningen.

Har du fler frågor du vill ställa till veterinären?

Förändringar i kattens beteende

Katten kan också visa en del förändringar i sitt beteende. En del honor äter inte under de första dagarna och en del kräks. Några honor sover mycket mer än normalt, en del går upp lite i vikt och katten kan också bli keligare än vanligt. Men, det finns också katthonor som inte visar något förändrat beteende alls, utan är precis som vanligt under dräktigheten.

Dräktig katt

En katt är dräktig i cirka 65 dygn, men det är inte onormalt med en förskjutning av nedkomsten på 3-4 dygn åt endera hållet. Men, om det har gått längre tid, upp mot 69 till 70 dygn, måste du ta kontakt med en veterinär. Dels ökar risken för att kattungarna dör för varje dag som går, och dels utsätts honan för risker om den går för långt över tiden. Tre till fyra dagar efter de 65 dygnen kan du alltså ha is i magen, men har inga ungar kommit sen är det dags att kontakta veterinären för att få hjälp.

Tänk på att en dräktig katt inte får transporteras inom två veckor före den beräknade förlossningen, och inte inom en vecka efter nedkomsten. Detta gäller förstås inte resor till veterinär, som är de enda transporter som är tillåtna under denna tid.

Om katten visar det minsta tecken på sjukdom eller komplikationer ska du kontakta veterinär. Detta gäller både under hela dräktigheten och under förlossningen.

De första veckorna av dräktigheten

När man har en katt som ska ha ungar är det förstås viktigt att se till att hon får i sig näring så att det räcker till för både mamma och barn. Under de tre första veckorna av dräktigheten äter katten oftast som vanligt. Men från och med den fjärde dräktighetsveckan ska man öka matransonerna. Från denna period är behovet av protein, fett, mineraler och vitaminer större än vanligt och mot slutet av dräktigheten är behovet femtio procent större än vanligt. I samband med att du ökar fodergivan kan du byta ut den vanliga kattmaten mot kattungefoder eller helfoder för dräktiga katter, som innehåller de näringsämnen som katten behöver.

Katten har inte plats i magen för att äta stora mål, så hon behöver ha tillgång till maten hela tiden för att hon ska få i sig det hon behöver. Men, det är inte bra om hon blir överviktig så du får försöka hålla koll på hennes hull.

Hon får inte bli för fet, men inte heller för mager. Om hon är överviktig kan hon få problem vid förlossningen, och om hon är för mager kan det istället bli problem med mjölk-produktionen. Det är också viktigt att tänka på att kattfodret du använder inte är surgörande eftersom det då kan hämma skelettets utveckling hos de små kattungarna där inne i mammans mage.

Även om du behöver hålla koll på vad, och hur mycket, katthonan äter och ge henne utrymme att få vara ensam och avskilt om hon vill det, är det viktigt att hon i övrigt får leva som hon är van vid. Ändras för mycket omkring henne kan hon bli stressad och orolig.

Dags att förbereda boet

Ett par veckor innan honan beräknas föda är det dags att förbereda ”boet” så att katten hinner boa in sig och bädda. De flesta katter vill föda på en undangömd, och gärna inbyggd plats. Trångt gör inget, men utrymmet ska åtminstone vara så pass stort att katten kan ligga utsträckt i lådan / boet. En praktisk bolåda gör du av en större transportbur i plast. Buren ska ha en vertikal öppning som du placerar mot väggen för att få en bra fungerande bolåda till katten och hennes ungar. En sån låda är lätt att göra ren och desinficera, och om du ska åka till veterinären är det bara att sätta på burens överdel.

Ställ inte lådan i ett kallt förråd eller liknande. Rummet där förlossningen ska äga rum behöver ha en temperatur på minst 23 grader, och i bolådan ska det vara ännu varmare. Där är det bra om det går att få upp en temperatur mot cirka 30 grader. När det är dags för förlossning måste du givetvis vara med och bevaka. Men, de flesta honor vet hur och vad de ska göra, så stressa inte katten genom att ingripa i onödan.