Chartreux  

För att du ska få en katt som passar just dig är det viktigt att läsa på om olika kattraser och ta reda på vilket temperament de har och hur de är i sättet. Man kan inte bara välja en kattunge för att den är söt, vilket ju faktiskt alla kattungar är. Men alla kattungar blir vuxna katter ganska snabbt och utvecklar sin speciella särart. Då är det viktigt att du har valt en katt som har ett temperament som passar dig och din livssituation eftersom det är först då samvaron med katten blir som bäst. Du kan avgöra i förväg om du vill ha en katt som är ugn och stillsam, en livlig och lekfull katt eller en katt som är nyfiken och aktiv, och som går att lära olika saker.

För det finns faktiskt katter av alla typer och för alla typer av människor. Naturligtvis är katter också individer, och har sitt eget personliga sätt, inom de olika kattraserna. Men, rasens temperament ger dig en bra fingervisning om vilken typ av katt kattungen blir som vuxen.
Det finns verkligen många olika kattraser, både stora och välkända och raser som är mer eller mindre okända för den stora allmänheten. För att få de bästa möjligheterna att hitta den perfekta katten är det bra att lära känna även de mindre kända raserna. En ras som verkligen inte hör till de vanligaste är Chartreux.

En mycket gammal kattras

Chartreux är en mycket gammal kattras som man vet har funnits i flera hundra år. Rasen har sitt ursprung i Frankrike, och det finns många sägner om hur den egentligen har uppkommit.

På 1920-talet var rasen så sällsynt att den var på väg att utrotas eftersom det inte förekom någon regelrätt avel. Avelsbasen var så tunn att man var tvungen att ta in andra raser i aveln, vilket också medförde att det förekom många variationer av rasens utseende. Man parade in perser och russian blue, mene framför allt brittiskt korthår i chartreux-aveln för att rädda rasen. Korsning med brittiskt korthår, som på den tiden hette europeiskt korthår, var så vanligt under 1960-talet och 1970-talet att man slog ihop de dessa två raser. Några år senare, 1972, separerade man dem igen. I början av 1970-talet exporterades den första chartreux-katten till USA, där rasen mycket snabbt blev populär. I USA har man lyckats avla fram en chartreuxstam som avviker i utseende från de brittiska blå korthåren.

Chartreux är en medelstor till kraftig katt med muskulös kropp. Den har medelhöga ben med stora tassar. Huvudet ska vara brett och avsmalnande mot toppen. Katten ska ha fylliga kinder och rak, bred, skifferfärgad nos. Öronen ska vara medelstora och högt ansatta, och ögonen stora, öppna och gul- eller kopparfärgade.

En ganska stor och tung katt

Chartreux är en ganska stor och tung katt, och som alla stora katter utvecklas den långsamt. Man räknar med att katten är fullt utvecklad först vid två till tre års ålder.
Pälsen är blå och glänsande och är nästan upprättstående. Den är mjuk, tjock och lite ullig. Den täta underullen gör att pälsen ser ut att skikta sig, framför allt på flankerna och halsen. Ett särdrag hos katten är att pälsen är vattenavstötande.

Chartreux är en lugn katt med jämnt humör och den är ganska tystlåten. Den är inte beroende av sällskap av andra katter, och kan alltså hållas som ensamkatt. Det är en mycket tillgiven kattras och du får vara beredd på att katten gärna kommer att vilja sitta i ditt knä när du sätter dig. den följer gärna efter husse eller matte var de än går. Chartreux är en mycket vänlig katt som oftast kommer väl överens med alla, inklusive barn och andra djur. det är, med andra ord, en katt som passar bra som familjekatt. Detta är en katt som njuter av att mysa i sin ägares knä, men som också underhåller sina ägare genom att leka med dem, och visa sina akrobatiska färdigheter. Det är en intelligent och lekfull katt, så det kan vara bra att stimulera den fysiskt och mentalt, gärna med interaktiva kattleksaker.

Det kan vara bra att tänka på att en chartreux fäller ofta och att den därför kräver regelbunden borstning för att det inte ska bildas tovor.
Det är en frisk ras som inte drabbas av så många sjukdomar, som andra raser kan göra.

En av de mest ovanliga kattraserna i världen

Chartreux introducerades, som ras, för allmänheten 1931 då den visades på en utställning i Europa. Det är en av de mest ovanliga kattraserna i världen. Katten härstammar alltså från Frankrike och den kännetecknas av sin stora muskulösa kropp. Ett utmärkande drag är den blå, vattenavstötande pälsen, och bönderna ser den som en utmärkt jägare. Den räknas som en av Europas äldsta kattraser. Det sägs att den togs hit på 1550-talet av kartusianska munkar, som sedan födde upp dem på klostren.

Idag lägger vi stor vikt vid temperament och sätt hos en katt när vi bestämmer vilken ras vi ska ha. Förr var ingen stor sak att skaffa katt och det man krävde var att katten skulle fånga råttor och möss. Man valde oftast inte ras utan skaffade bara en katt som fanns tillgänglig. Ofta var kattungar av vanlig bondkatt gratis och man kunde hämta dem någonstans i närområdet. Det var helt enkelt inte fråga om att välja kattras med ett temperament som passade familjen. Många kände nog inte ens till att det finns katter av olika raser med helt olika särdrag.

Idag har katten i stort sett samma status som en hund och den är en älskad och viktig familjemedlem. Vi lever med våra katter nära inpå oss vilket gör att det är viktigt att man trivs och passar ihop med sin katt. Katten ska fungera i vardagslivet och i familjen och därför behöver vi ha en katt som passar vår personlighet. Idag står inte valet mellan en bondkatt och en raskatt, som man ofta gjorde förr. Idag väljer man en katt av en ras som har en personlighet och ett temperament som passar ens egen livssituation. Det finns mängder av raser och de olika kattraserna har sina speciella temperament och karaktärsdrag vilket gör att det finns en katt för alla.