Burma

Burma är en kattras som kommer från Asien. Det är en katt som kan ha mycket gamla anor. Burma, eller katter som liknar burman, finns omnämnda i thailändska böcker så tidigt som på 1400-talet. Naturligtvis kan man inte säga att det är katter som på alla punkter är identiska med e katter vi idag kallar burmakatter, men det visar i alla fall att det har funnits liknade katter i Asien under flera hundra år. Från Asien kom katten sedan till Amerika, men vem det var som introducerade den första burman i landet är inte helt klarlagt.

Några tror att katten togs till Amerika från Rangoon, medan andra tror att den egentligen kommer från Indien, och inte Burma som namnet anger. Andra anser att den första katten hämtades från Burma av en amerikansk sjöofficer. Denna sjöofficer, som kom från San Fransisco, ägde den första burman i USA, ja katten var till och med den första burman i västvärlden. Denne man har i alla fall skrivit, i en artikel i Genetics of the Burmese, att den första brumakatten var en honkatt, som importerades till USA av författaren år 1930.

Katten Wong Mau

Denna honkatt hette för övrigt Wong Mau. Problemet med att avla på burmakatter var att Wong Mau var den enda katten av sin ras. Cat Fancy i USA godkände henne inte heller som en ny ras eftersom man antog att hon var en dåligt typad siames. Eftersom det inte fanns andra burmor parade man Wong Mau med den ras som var mest lik henne, nämligen en brunmaskad siames. Med hjälp av kunniga människor inom avel, genetik och biologi lyckades man påbörja aveln med en enda katt, och 1936 godkändes burman som en egen ras i USA. Efter andra världskriget togs de första burmorna över från USA till England där de fick stor betydelse inom burmaaveln. Fram till 1955 var alla burmor bruna, men då föddes en blå kattunge och sedan dess har fler godkända färger tillkommit.

En burma är en muskulös och kraftig katt som ska ha god tyngd i förhållande till kroppsstorleken. Kroppen är medellång med kraftigt rundad bröstkorg. Benen ska vara långa och muskulösa med små ovala tassar. Huvudet har breda kinder och skallen är rundad med markerat stop mellan nos och panna. Katten har uttrycksfulla ögon som sitter brett isär, och detta tillsammans med ögonens rundade undre linje, och den orientaliskt sneda överlinjen, ger den typiska ”burmalooken”, som får katten att se ut som om den tittar under lugg. En burma ska ha gula ögon, men själva looken bedöms som viktigare än ögonfärgen.

Fin och silkig struktur på pälsen

Pälsen på burman är blank och mycket kort. Strukturen å pälsen är fin och silkig och katten saknar underull. Katten har en djupare färgton på ryggen och är ljusare på undersidan. Detta är en maskad katt även om masken inte är lika framträdande som hos en siames. Man säger att katten är burmamaskad.

Det finns tio godkända färger hos burma:

  • Brun
  • Blå
  • Choklad
  • Lila
  • Röd
  • Creme
  • Brun sköldpadd
  • Blå sköldpadd
  • Choklad sköldpadd
  • Lila sköldpadd

Den amerikanska burman räknas som en egen ras, och där är enbart den bruna färgen godkänd.

Burman är en katt med livligt och glatt sätt. den är nyfiken och mycket sällskaplig, vilket gör att den inte är lämplig att ha som ensamkatt.  Katten har mycket energi, och är en elegant och muskulös katt. Den känns tyngre än den ser ut. Burman är en intelligent katt med en stark personlighet. Den är mycket social och följer gärna sin husse och matte. Den är också känd för att vara ”pratsam”. Burman passar, tack vare sin sociala och nyfikna läggning, bra i barnfamiljer där det händer en del.

Nyfiken och mycket sällskaplig

Idag ser vi mycket till sättet och temperamentet hos en katt när vi väljer kattras. Förr skaffade man bara en katt, vilken som helst eftersom det inte var så vanligt att katten enbart var till sällskap. Då var kattens uppgift i första hand att hålla efter möss och råttor på gården, och man tänkte inte så mycket på hur katten var eller såg ut. På den tiden behövde man ofta inte betala för en kattunge utan kunde få den helt gratis. Man skaffade sig en ”vanlig bondkatt”, och kanske kunde man hitta sin nya katt i grannskapet. Det var helt enkelt ingen stor sak att skaffa katt och det var inte fråga om att välja kattras, eller att se till hur katten skulle utvecklas. Det räckte helt enkelt med att man fick en katt som kunde fånga möss, och många visste nog inte ens om att det fanns katter av olika raser med olika särdrag.

Personlighet och temperament

Idag är katten är en lika viktig familjemedlem som alla andra av familjens medlemmar, och vi lever med våra katter tätt inpå oss. Då är det förstås viktigt att man får en katt som man trivs med och som passar in både till sätt och utseende. Katten ska fungera i vårt vardagsliv och den ska också passa vår personlighet. Numera väljer man inte mellan en bondkatt och en raskatt, som man ofta gjorde förr. Idag väljer man katt efter personlighet och temperament. Det finns massor av kattraser och de olika raserna har olika temperament och karaktärsdrag. För att få en katt som passar dig räcker det alltså inte med att bara välja en söt kattunge.

Det gäller att välja en katt som har ett temperament som passar dig och din livssituation för att samvaron med katten ska bli så bra som möjligt. Du bestämmer om du vill ha en lugn katt, en livlig och lekfull katt eller en katt som är nyfiken och aktiv, och som går lätt att dressera och lära saker. Och när du vet vilken typ av katt vet du också vilka kattraser du kan välja bland. För det finns katter för alla människor, både lugna och stillsamma, och livliga och läraktiga katter och bara du lär dig en del om de olika raserna kan du hitta en katt som kan bli en perfekt livskamrat. En lugn eller livlig katt? En korthårig katt som inte kräver pälsvård, eller en katt med lång, vacker päls för dig som gillar att pyssla om katten.