Brittiskt korthår

Av alla korthårsraser för katter som finns i Sverige är rasen Brittiskt korthår mest populär. Vet man lite om denna kattras är det relativt lätt att förstå vad detta beror på. Denna katt har nämligen ett väldigt annorlunda utseende i jämförelse med de flesta andra katter, med stora kindpåsar och plyschliknande päls samt ett allmänt ”bulligt” utseende, med en kort och tjock svans samt en trubbig nos som gör att katterna ser mer ut som nallebjörnar än katter.

Vill man skaffa en katt som ser ut som en riktig serietidningsfigur är det därför ofta ett brittiskt korthår man bör skaffa.

Brittisk korthår

Väldigt lugna katter

Även temperamentsmässigt är brittiska korthårskatter mycket trevliga. Det rör sig nämligen om väldigt lugna katter som tycker om att umgås med både människor och andra katter. De är inte så aktiva men är väldigt individualistiska så nästan alla av dessa katter har sin egna unika personlighet, som kan skilja sig åt väldigt mycket mellan olika katter.

 

Det som också är bra med brittiskt korthår är att detta är en ras som inte har några kända, rasspecifika hälsoproblem. Istället är det en relativt frisk ras som kan bli mycket gammal.

 

Dock finns det de som påstår att dessa katter är lite mer osociala än många andra mot personer som de ine känner, åtminstone till en början då de brukar vara mer avståndstagande mot främlingar än vad andra kattraser kan vara.

 

Kort och tät päls

Dessa katter har, som man även hör på namnet, kort päls som är väldigt tät och den fäller därför lite.

 

Du bör räkna med att få betala ca. 7 000 till 8 000 kronor för ett brittiskt korthår.

 

Färg- och mönstermässigt finns det flera olika varianter av brittiska korthår. Vissa är nämligen helt enfärgade, medan andra är vitfläckiga eller har ett mönster. De flesta katter av denna ras har orange eller kopparfärgade ögon, men det finns även vissa katter med gröna ögon (de så kallade silver och golden färgade brittiska korthårskatterna) eller blå ögon (de så kallade colourpoint katterna).

 

Det är även viktigt att påpeka att de flesta brittiska korthårskatter inte är fullt färdigutvecklade förrän i 3 till 4 års ålder, det rör sig därför om en katt som utvecklas relativt långsamt i förhållande till många andra kattraser.

Kattförsäkring för Brittiskt korthår

Jämför kattförsäkringar för Brittiskt korthår här.