Avmaskning katt

Både katter och hundar avmaskas av tradition, både som små och i vuxen ålder. Om du köper en kattunge är den förmodligen avmaskad, och du kanske får rådet att göra en ny behandling regelbundet. Ungefär på samma sätt ser det ut när man köper en hundvalp.

Men de här generella råden är egentligen inte riktigt aktuella. Om, och i så fall hur ofta, du behöver avmaskas din katt beror på hur den lever och vad den äter. Det beror helt enkelt på hur stor risken för smitta är. En katt som enbart lever som innekatt utsätts för ett betydligt mindre smittryck än den katt som går ute och jagar möss och råttor. En kattunge som har en innekatt som mamma och växer upp i ett hem där det inte förekommer utekatter alls har egentligen inte ett jättestort behov av att avmaskas eftersom den inte löper särskilt stor risk att få mask. Utekatter däremot kan komma i kontakt med smittan både via andra katters avföring och genom sina bytesdjur.

avmaska-katt

I katterier där man har många katter på  relativt liten yta är också risken för att få mask större.

Behöver du råd kring att avmaska din katt?

Äter katten råttor och möss?

Man skulle kunna säga att behovet av avmaskning beror på om din katt äter råttor och möss. En vuxen katt ska naturligtvis avmaskas om du vet att den har mask. Men man behöver egentligen inte avmaska i förebyggande syfte, i synnerhet inte om man har en innekatt. Om din katt är en utekatt och du vet att den äter en hel del råttor och möss kan det däremot vara bra att avmaska den regelbundet, en eller två gånger per år. Om du är osäker på om din katt har mask kan du be din veterinär ta prov på avföringen. Det finns numera också kit att köpa där du själv kan ta reda på om katten har mask eller inte.

På så sätt behöver du inte ge avmaskningsmedel till en katt som inte behöver det. Men, detta kan kanske låta som om det är mycket ovanligt med mask hos katt och att man inte behöver avmaska katter längre. Så är inte fallet, och man säger tvärtom att det är ovanligt om inte en katt någon gång under sin levnad drabbas av mask.

Det finns stora skillnader i riskerna för en ute- och en innekatt att drabbas av parasiter, men det betyder inte att en innekatt inte kan få mask.  Det är framför allt två typer av mask som drabbar katter, bandmask och spolmask ( eller rundmask). Spolmask är den form av inälvsparasiter som även kan drabba innekatter, medan bandmaskar är vanligast hos katter som får gå ut.

Kattuppfödare avmaskar kattungar rutinmässigt

Många kattungar har spolmask, och en del har smittats redan på fosterstadiet. De kan också få smittan via mammans mjölk när de diar, och de behöver med andra ord inte ha haft kontakt med andra katter än sin mor för att drabbas. Detta är också anledningen till att de flesta kattuppfödare avmaskar kattungarna rutinmässigt innan de levereras till sina nya ägare.  Spolmask är också ganska vanligt på vuxna katter. Alla typer av inälvsmask kan orsaka mag- och tarmproblem hos katten och man behöver givetvis få bort dem när man konstaterat att katten har mask.

Bandmask är, som sagt, vanligt hos utekatter. De får smittan när de äter möss och andra små gnagare. En vuxen bandmask kan bli flera decimeter lång. Den består av segment som kan avknoppas och komma ut med avföringen. Om du ser små saker som ser ut som risgryn på huden runt kattens analöppning kan det tyda på att katten har bandmask.

Avmaska själv eller hos veterinär

Du kan avmaska katten själv, men om du är osäker på vilken form av mask det handlar om kan det vara bra att låta veterinären ta prov på avföringen för att ta reda på det. Man kan nämligen behöva behandla med olika avmaskningsmedel beroende på vilken inälvsmask katten har drabbats av.

Små kattungar som brukar avmaskas vid 4,8 och 12 veckors ålder avmaskas med ett preparat som tar spolmask eftersom det är denna mask som kan angripa kattungar. Det medel man vanligast använder till ungar är alltså ett preparat som ska ges vid tre tillfällen. Men det finns också avmaskningsmedel som bara kräver en behandling. Avmaskningsmedel finns i form av tabletter, pasta och så kallad spot-on. Detta är droppar som droppas på huden och som kan vara ett bra alternativ om du har svårt att få katten att ta medicin via munnen. Spot-on medicinen är receptbelagd, medan du kan köpa andra avmaskningsmedel receptfritt på apoteket.

För att minska risken för resistens hos inälvsmaskarna är det viktigt att försöka behandla katten enbart för den typ av mask den verkligen har. På apoteket kan du köpa ett kit för avföringsprov, och du skickar sedan in provet till ett labb för att få svar på vilken typ av parasit det handlar om. Dessa prov kan, tyvärr, än så länge bara påvisa spolmask och hakmask, så om du har anledning att misstänka bandmask är det bättre att låta veterinären avgöra, eller använda medel för både band- och spolmask. Har du en ung utekatt är det klokt att ge avmaskningsmedel för båda typerna av mask åtminstone under de första åren. En äldre katt behöver oftast bara avmaskas för bandmask eftersom de brukar utveckla en viss resistens mot spolmask.

Hur vet man att katten har mask?

Man kan förstås inte bara läsa sig till om vilka katter som får en viss typ av inälvsmask och gissa om och när de behöver behandlas. Men hur kan man veta om katten har mask? Ja, när det gäller bandmask kan man alltså i vissa fall se millimeterstora små maskdelar runt analöppningen. Ibland kan katten också kräkas upp långa spolmaskar och då är problemet uppenbart. Men det är inte alltid man kan se mask med blotta ögat. Då får man titta på andra symptom som kan betyda att katten fått parasiter. Om katten magrar, har diarré och/ eller får glanslös päls kan det vara tecken på mask, liksom också kräkningar och hosta.

Behöver du en kattförsäkring? Läs mer på startsidan.