American curl

En katt är minsann inte bara en katt. Det finns många olika kattraser, alla med sina speciella särdrag. Förr var det vanligt att man bara talade om korthåriga och långhåriga raser, eller bondkatter och raskatter. Idag känner de flesta till att det finns många olika kattraser, även om alla inte inser hur många det faktiskt finns.

En katt som kanske inte hör till de allra mest kända är American curl. Att katten har sitt ursprung i USA skvallrar ju namnet om, och det främsta kännetecknet är de bakåtböjda öronen. American curl är en relativt ung kattras, som upptäcktes i Kalifornien så sent som 1981. Den första katten av denna ras var en hittekatt som hade underligt bakåtböjda öron. I den första kullen som katthonan fick hade två av kattungarna ärvt likadana bakåtböjda öron som mamman. Man gjorde upp en avelsplan för att behålla särdraget och numera är alltså American curl en egen ras som har blivit mycket populär.

Kännetecken för en American curl

Det främsta kännetecknet för en curl är alltså de speciella öronen som är böjda bakåt. Öronen är breda vid basen och runda vid spetsarna. Den övre hälften av öronen är vrängda bakåt och detta får till följd att öronhåren spretar rakt framåt. Dessa speciella öron beror på en genetisk mutation och ska inte vara till besvär för katten.  Kattungarna föds med ”raka” öron, men efter tre till fem dagar börjar örsnibben ”krulla” sig bakåt. Processen fortsätter under några månader tills öronen är bakåtböjda i en vinkel på mellan 90 grader och 180 grader. Graden av curl varierar alltså kraftigt och det finns curlar som har nästan raka öron även som vuxna.

Som brukligt när det gäller unika särdrag är det katter med den största curlen som är de mest eftertraktade.

Man delar in öronens kvalitet ( curl) i tre olika grader, som också avgör hur katten kan användas. 1a graden – sällskap, 2a graden- avel och 3dje graden – utställning. Katter som har grad 1 kan ha nästan raka öron, och dessa katter bör inte användas i avel. Grad 2 godkänns för avel och grad 3, som är det mest eftertraktade gör att katten är lämplig att ställas ut. Men, det är viktigt att veta att kattens örsnibb inte får nudda baksidan av örat, eller kattens nacke. Detta ses som en alldeles för stark bakåtböjning, och är diskvalificerande på en utställning. Stark bakåtböjning är alltså önskvärt, men den får ändå inte vara alldeles för stark.

En medelstor kattras

American curl är en medelstor kattras. Den har en långsträckt kropp och medelhöga ben. Den får inte vara för grov, men heller inte för klent byggd. En american curl väger vanligtvis mellan 2 och 4 kilo. Tassarna ska vara runda och medelstora. Huvudet är kilformat med ett mjukt och ovalt nosparti och nosen är förhållandevis lång. Katten har en välutvecklad haka och medelstora valnötsformade ögon. American curl finns i både en korthårig och semilånghårig variant. Pälsen är medellång och slät. Svansen ska vara yvig och ha en plym och öronen väl behårade. Alla färger och mönster är tillåtna på pälsen. Pälsen har nästan ingen underull, vilket gör att den är mycket lättskött och inte kräver mycket pälsvård alls.

American curl är en aktiv och läraktig katt. Det är en sällskaplig, intelligent och lekfull katt, men den kräver ändå inte ständig uppmärksamhet. Den är mycket social och anpassar sig snabbt både till andra husdjur, barn och nya situationer. Många tycker att American curl är en väldigt hundlik katt i förhållande till sin ägare, som den gärna följer för att se om något händer. Det är en frisk kattras som inte har några rasbundna sjukdomar. American curl upplevs överlag som en härdig kattras som är mindre känslig för de sjukdomar som vanligtvis drabbar katter.

En american curl är inte en katt som du kommer att hitta liggande i soffan hela dagen. Många säger att katten behåller sitt barnasinne även upp i vuxen ålder, och den kallas ibland för kattvärldens Peter Pan. En söt katt med massor av energi är en bra beskrivning på en american curl. Det är en pratglad katt som gärna säger till när den vill något eller när den bara vill ha uppmärksamhet. Ett karaktärsdrag för en american curl är också att den stöter med huvudet mot människor och djur för att få uppmärksamhet. En american curl mognar ganska långsamt och den är inte vuxen förrän den är två till tre år.

Rasens historia

Rasens historia började alltså 1981 då det amerikanska paret John och Grace Ruga, i Kalifornien, tog sig an en hemlös katthona som hade missbildade öron som var rullade bakåt. Katten hade svart lång päls, men det var förstås öronen som väckte den största uppmärksamheten. När katthonan fick sin första kull kattungar var det två av ungarna som hade likadana bakåtrullade öron som mamman. Detta fick paret Ruga att besluta sig för att avla fram en kattras med detta unika särdrag. 2003 godkändes rasen i FIFe och år 2004 registrerades den första American curl i SVERAK.

American curl är alltså en av alla kattraser som finns och dess karaktäristiska drag visar att man verkligen inte bara kan dela in katter i kort- och långhåriga. Olika kattraser har olika utseende, är olika stora och de har ofta också olika temperament.

Det finns katter som är lugna, och kanske till och med lite lata, och det finns katter som är livliga och lekfulla hela livet. En del katter påminner om hundar till sitt sätt, och kan vara ganska lätta att lära olika saker. När man ska skaffa katt gäller det alltså att inte bara gå efter bilder på gulliga kattungar, utan att sätta sig in i hur de aktuella raserna är till sättet. Temperament och sätt är kanske det allra viktigaste att se till när du ska välja ras, om du ska få en katt som passar dig och ditt liv. Men, det är givetvis också bra att ta reda på vilken skötsel den aktuella katten kräver. Vissa raser kräver regelbunden pälsvård, medan andra har pälsar som knappt kräver någon skötsel alls.